Olipa mukavaa, kun peliautomaatit eivät olleet kauppojen tärkein sisustusratkaisu – kulttuuriväen kannattaisi katsoa peiliin eikä huudella katastrofia - Kolumnit - Aamulehti

Olipa mukavaa, kun peliautomaatit eivät olleet kauppojen tärkein sisustusratkaisu – kulttuuriväen kannattaisi katsoa peiliin eikä huudella katastrofia

3.7.2020 15:10

Aamulehti

Kävelin tässä joku päivä sitten kauppakeskuksessa ja huomasin yhtäkkiä hämmästeleväni pettymyksestä: Veikkauksen Pelaamo oli jälleen auki ja ihmiset siellä häviämässä rahojaan.

Kuinka mukavaa olikaan hetken, kun peliautomaatit eivät olleet kauppojen tärkein sisustusratkaisu.

Lypsylehmä on täällä taas.

Peliautomaatit suljettiin ympäri Suomea maaliskuussa. Myös urheiluvedonlyönti oli jäissä, koska ei ollut mitään mistä lyödä vetoa.

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski kertoi Ylen torstaina julkaisemassa jutussa, että koronavirus leikkasi Veikkauksen tuotoista noin kolmasosan pois. Viikkotuotto tippui noin 20 miljoonaan euroon.

Ajatella! Ei 20 miljoonalla eurolla viikossa voi tulla toimeen.

Eivät ainakaan tuosta rahasta riippuvaiset tahot. Ei ihme, että kulttuuriväki on ollut huolissaan. Huoli paisuu varmasti koko ajan myös urheilupiireissä.

Taiteen edistämiskeskuksen Taiken johtaja Paula Tuovinen ennätti jo maalailla Ylen jutussa kuvaa, mitä tapahtuisi taiteen ja kulttuurin kentälle, jos Veikkauksen rahan määrä laskisi merkittävästi tai jopa loppuisi.

– Se halvaantuisi.

– Kyse olisi täydellisestä katastrofista.

Veikkauksen tuotot putoavat tänä vuonna merkittävästi, sitä ei voi enää estää. Kaiken järjen mukaan se tarkoittaa myös, että jaettavaa on vähemmän.

Kulttuuri ja taide ovat saaneet sellaiset 250 miljoonaa euroa vuodessa, liikunta sata miljoonaa vähemmän. Tuettavia on vielä koko joukko lisää.

Tämä porukka on voinut luottaa siihen, että tukeahan tulee. Rahan jakamisesta kun ovat päättämässä samat tahot, jotka niistä myös pääsevät nauttimaan järjestöissään, yhdistyksissään, liitoissaan ja seuroissaan.

Tämä järjestelmä toimii kunhan vain Pertti, 57, (nimi, ikä ja sukupuoli muutettu) ja kumppanit häviävät riittävästi rahojaan.

Veikkauksen monopoli tuhoutuu väistämättä jonain kauniina päivänä. Hyvää tekevien kolmannen sektorin toimijoiden rahoitus voidaan varmasti turvata jatkossakin julkisista varoista.

Veikkauksesta riippuvaisten muiden yhteisöjen on hyvä alkaa miettiä, miten ne pystyvät toimimaan myös tulevaisuudessa. Katastrofin huutelu ei ole ratkaisu. Sen sijaan taide, kulttuuri ja urheilu voisivat alkaa kehittää ihan omaa varainhankintaansa. Liikkeellä kannattaisi olla mieluummin ajoissa kuin sitten, kun lehmä on lypsetty kuiviin.

Jos jokin taho ei tule toimeen ilman ongelmapelaajia, ei sen tarvitse olla pystyssä lainkaan.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?