Kommentti: Kiista istumajärjestyksestä antaa oudon kuvan vastavalituille edustajille - Kolumnit - Aamulehti

Kiista eduskunnan istumajärjestyksestä on myrsky vesilasissa ja se antaa hyvin oudon kuvan

Kommentti: Elämä on yhtä paikan etsimistä, varsinkin kansanedustajilla, kirjoittaa politiikan toimittaja Anita Simola.

3.5.2019 16:19

Elämä on yhtä oman paikan etsimistä.

Ensin jännitit alakoulussa, kenen viereen joudut istumaan. Ei kai opettaja vaan istuta tuota villiä poikaa viereeni?

Seuraavaksi petyit yläkoulussa, kun paras kaveri määrätään toiselle puolelle luokkaa istumaan.

Armeijassa pojat arvuuttelevat tupiin mennessään, minkälaisen kuorsaajan he saavat alapetiin.

Työpaikalla kilpaillaan parhaasta työpöydästä ja ikkunasta. Hei, tuon kovaäänisen lähelle en ainakaan halua mennä.

Kansanedustajillekin tämä oman paikan hakeminen ottaa koville. Siitä syntyi ennennäkemätön kiista, vaikka uudet kansanedustajat ovat vasta alkutaipaleella. Maassa ei ole tietoakaan uudesta hallituksesta, mutta eduskunnan kuppilassa sanan säilä soi ja äänenpainot nousevat. Tästä saatiin esimakua perjantaina.

Perussuomalaiset kokevat, että heille näytettiin kaapin paikka, kun heidät aiottiin siirtää vasten tahtoa äärioikealle istumaan.

Tämä ei eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle käy. Ryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vertasikin episodia osuvasti koulumaailmaan.

– Suurin osa luokasta haluaa siirtää epäsuositun oppilaan nurkkaan. Miksihän sitä kutsutaan, hän kysyi.

Koko soppa lähti liikkeelle siitä, kun ruotsalainen kansanpuolue halusi siirtyä keskemmälle. He ovat istuneet oikealla lähinnä teknisistä syistä. Kun istumajärjestyksestä aikoinaan päätettiin, puolue sijoitettiin oikeaan reunaan, jotta he kuulisivat lehterillä istuneita tulkkeja. Kun audiotulkkaus otettiin käyttöön, tällaista tarvetta ei enää ole.

Eduskuntasalin mediaparvella arvuuteltiin, mikä olisi sopiva järjestys, jos puolueet eivät pääse yksimielisyyteen. Olisiko se nyt käytössä oleva väliaikainen järjestys, joka kulkee aakkosjärjestyksen mukaan? Vai kävisikö ikäjärjestys? Ei kumpikaan. Puolueet haluavat olla omissa ryhmissään, mikä on täysin ymmärrettävää.

Istumajärjestystä mietitään uudelleen. Hyvä niin. Yleensä talon sisäisistä asioista on päästy yksimielisyyteen ja se on ollut hyvä signaali ulospäin. Toivottavasti sopu löytyy tälläkin kertaa. Yksi vaihtoehto voisi olla, että rkp:läiset siirrettäisiin keskemmälle, mutta perussuomalaiset jäisivät paikoilleen ja kokoomuslaiset pitäisivät oikean laidan rivit.

Mene ja tiedä, mutta kiista on kuin vesilasi myrskyssä. Suuremmat ja vaikeammat asiat odottavat niin vanhoja kuin uusia kansanedustajille.

Uusista edustajista syntynyt kiista voi tuntua erikoiselta. Jos täällä talossa tapellaan tällaisista asioista, niin mitä tämä työ on jatkossa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos