Osakesäästötilin menestys on enää kiinni siitä, millaista hintaa pankit alkavat periä - Kolumnit - Aamulehti

Osakesäästötilin menestys on enää kiinni siitä, millaista hintaa pankit alkavat periä

26.4.2019 9:56

Pörssiyhtiöiden osakkeita omistavien kelpaa, ainakin pääsääntöisesti.

Yhtiöt jakavat viime vuoden tuloksestaan osinkoja yhteensä noin 14 miljardia euroa.

Ennen kuin aletaan kadehtia osingonsaajia, kannattaa muistaa, että summasta noin puolet valuu ulos Suomesta. Lähes puolet pörssiyhtiöiden omistuksesta on ulkomaalaisomistuksessa ja piilossa hallintarekistereissä. Kotitalouksilla osakkeista on noin neljännes. Silläkin osinkosummasta irtoaa sievoinen siivu eli noin 3,5 miljardia euroa.

Lähes me kaikki yritämme äkkirikastumista lottoamalla ja erilaisilla rahapeleillä, mutta niissä riennoissa olemme todennäköisimmin aina häviäjiä. Tutkimusten mukaan osakkeenomistajat ovat sen sijaan keskimäärin voittajia. Mukaan mahtuu tietysti aina häviäjiä, kuten Talvivaaran omistajat tietävät.

Kansankapitalismia yritetään Suomessa vahvistaa. Kotitaloudet ovat ottaneet hyvin vastaan rahastot. Rahastosäästäjiä on jo noin miljoona. Rahastot ovat käteviä, hyvin markkinoituja ja helppoja käyttää, mutta kalliita.

Rahastojen rinnalle tai niiden vaihtoehdoksi on luotu osakesäästötili.

Kannustimena sijoittajille on veronmaksun viivästyttäminen. Tilin sisällä voi sijoittaa saamansa osingot ilman välittömiä veroseuraamuksia. Veroa maksetaan vasta, kun sijoituksia otetaan ulos osakesäästötililtä.

Toinen edullisuus on se, että osingon voi sijoittaa uudelleen täysimääräisesti, jolloin syntyy korkoa korolle -ilmiö. Ero on merkittävä verrattuna siihen, että vuosittaisesta osingosta maksetaan ensin vero ja vasta sen jälkeen sijoitetaan uudelleen.

On kuitenkin turha luulla, että verottaja olisi avannut sijoittajille mitään verokeidasta.

Osakesäästötilin sijoittajaa rangaistaan kovemmalla verotuksella. Osakesäästötilin osinko on kokonaisuudessaan veronalaista tuloa, kun suoraan omistetun osakkeen osinko on 15-prosenttisesti verovapaata.

Nyt jännätään sitä, miten osakesäästötilin käyttö tullaan hinnoittelemaan. Vielä rahalaitokset ovat olleet hiljaa.

Osakesäästötilin lopullinen menestys määräytyy tilin hinnoittelun perusteella.

Pankit toimivat kireässä tilanteessa. Korot ovat matalat ja rahoituskate kärsii tilanteesta, sääntely on kiristynyt ja riskipuskuria pitää kasvattaa. Ansaintamahdollisuudet ovat painottuneet entistä voimakkaammin varainhoidon ja sijoitustoiminnan puolelle. Pankeille on kannustin ohjata sijoittajat rahastotoimintaan, jossa sijoitusneuvoista voi periä hyviä maksuja. Osakesäästötilissä sijoittaja tekee itse osto- ja myyntipäätökset.

Tässä tilanteessa pankeille voi syntyä houkutus paikata talouttaan osakesäästötilin maksuilla.

Kun verottaja kerrankin ei lyö jarrua yksityisten sijoittajien polkimiin, on sijoittajien toiveissa, että tilistä perittävät kulut ovat kohtuullisella tasolla. Kiinnostus osakesäästötiliä kohtaan häipyy suurten kulujen myötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut