Kolumni: Mitä jos Eero Mäntyrantakaan ei olisi saanut kilpailla? Miksi Usain Boltille ei tehty omaa sarjaansa? - Kolumnit - Aamulehti

Mitä jos Eero Mäntyrantakaan ei olisi saanut kilpailla? Miksi Usain Boltille ei tehty omaa sarjaansa?

15.5.2019 8:04

Aamulehti

Sori, Eero, jos et laske hemoglobiiniarvoasi näillä pillereillä, et pääse kilpailemaan.

Jos Eero Mäntyrannalle olisi sanottu näin, saattaisi Suomen ja maailman hiihtohistoria olla erilainen.

Ei olisi syntynyt Mr. Seefeldiä, Mäntyrannasta ei olisi kasvanut Suomen ensimmäistä talviurheilun kansainvälistä supertähteä, Sami Jauhojärvi ei olisi päässyt olympiavoittajan oppiin.

Mutta näin ei Mäntyrannalle sanottu. Ja, kun hiihdon MM-kisat järjestettiin Itävallan Seefeldissä tänä talvena, muisteltiin Suomessa laajalti Mäntyrannan urotekoja samoissa maisemissa järjestetyissä olympialaisissa 55 vuotta aiemmin. Tarinat elävät vahvana.

Mikä vika Mäntyrannan hemoglobiinissa sitten oli? Ei mikään. Hänellä vain oli geenimutaatio, jonka ansiosta hänen hemoglobiininsa oli lähes yliluonnollisissa lukemissa. Hemoglobiini kuljettaa happea elimistöön, joten sen merkitys kestävyysurheilussa on suuri.

Eteläafrikkalainen juoksijasuuruus Caster Semenya sai tyrmäävän tiedon toukokuun alussa: urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS hylkäsi Semenyan valituksen, joten hänen alennettava testosteronitasoaan, jos hän haluaa kilpailla kansainvälisen yleisurheiluliiton Iaaf:n alaisissa kilpailuissa mielimatkoillaan.

Kenties tästä kiukustuneena Semenya juoksi kaksi päivää päätöksen jälkeen 800 metriä Timanttiliigassa alle minuutin ja 55 sekunnin. Se oli harvinaisen kova ja häikäisevä veto, toisin kuin CAS:n ja Iaaf:n päätökset.

Semenya on niin kutsuttu hyperandrogeeninen urheilija, jonka elimistö tuottaa poikkeuksellisen paljon testosteronia.

Huippu-urheilussa on kyse huippu-urheilijoista, poikkeusyksilöistä. Semenya saa geeneistään hyötyä, mutta mitä sitten?

Maailman parhailla sprinttereillä on poikkeuksellinen määrä nopeita soluja lihaksissaan. Oliko reilua, että suomalaiset olivat samalla viivalla Usain Boltin kanssa? Tuntui, että ei, mutta Boltin juoksun katsominen oli lumoavaa.

Iaaf ja CAS ovat valinneet tiekseen loputtoman suon. Mitä jos annettaisiin maailman parhaiden huippu-urheilijoiden, poikkeuksellisten yksilöiden, olla erikoisia? Ylivoimaan tiivistyy huippu-urheilun kiehtovuus. Tuhannet, miljoonat yrittävät – silti yksi on ylitse muiden.

Kokoomuspoliitikko sanoisi, että huippu-urheilija ei ole testosteronidesimaali.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: