Tampereella oli tarkoitus käynnistää operaatio, jolla Suomessa asuvat virolaiset radikalisoidaan – Onneksi tavoite on lohdullisen kaukana - Kolumnit - Aamulehti

Tampereella oli tarkoitus käynnistää operaatio, jolla Suomessa asuvat virolaiset radikalisoidaan – Onneksi tavoite on lohdullisen kaukana

20.11.2019 12:35 | Päivitetty 20.11.2019 13:14

Mitä tapahtui tamperelaisen hotellin kabinetissa kuluvan marraskuun kahdeksantena päivänä? Tehtiinkö peräti poliittista historiaa, kuten tilaisuuden osallistujat ilmoittivat?

Tampereella kokoontui virolaisen Ekre-puolueen Suomen osaston johtokunta.

Kokouksen oli määrä olla lähtölaukaus operaatiolle, jolla Suomessa asuvat kymmenettuhannet virolaiset radikalisoidaan ja innostetaan mukaan suureen kansalliskonservatiiviseen käänteeseen.

Mielenkiinto heräsi: käytin yhden illan Ekren Suomen osaston julkisten Facebook-päivitysten lukemiseen.

Se ilta oli kylmä ja pimeä.

Lyhenne Ekre tulee viron sanoista Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, siis Viron konservatiivinen kansanpuolue.

Puolue pääsi yllättäen mukaan Viron nykyiseen hallitukseen, minkä jälkeen skandaali on seurannut toistaan. Ekre on joutunut vaihtamaan ministereitään, kun erilaisia rötöksiä ja valheita on paljastunut.

Eroamisten syyksi ei ole riittänyt pätevyyden puute, esimerkiksi se, että ulkomaankauppaministeri ilmoitti välttelevänsä ulkomaanmatkoja ja englannin puhumista.

Ekre vastustaa maahanmuuttoa, Euroopan unionia ja kaikkia vähemmistöjä.

Ihaillen puolue katsoo autoritaarista nykymenoa Unkarissa ja Puolassa. EU-tukien kytkeminen oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen on Ekren mielestä kelvoton idea.

Facebook-sivuilla kiistetään evoluutio ja ilmastokriisi, pilkataan Greta Thunbergia ja sympataan Yhdysvaltojen Trumpia ja tämän brasilialaista kollegaa Bolsonaroa.

Ideologisesti mädänneisiin valtioihin luokitellaan Ruotsi, koska sen "vasemmistoradikaali hallitus aivopesee koululapsia".

Perinteisen median sijasta Ekre tukeutuu Objektiiv-nimiseen räikeään verkkojulkaisuun ja leimaa Viron yleisradion valeuutisten levittäjäksi.

Ekren Suomen osasto vaatii sekä suomalaisia että virolaisia kopioimaan politiikan keinoja Keski-Euroopan laitaoikeistolta.

Yksi esimerkki: kun Puolan Katowicessa järjestettiin syyskuussa seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia puolustava kulkue, Koko Puolan nuoriso -järjestö lähetti säteily- ja hengityssuojilla varustetut sanitäärijoukot harjaamaan "homosaastan tahraamat" kadut puhtaiksi.

"Tarttukaamme Puolan nuorten esimerkkiin!", Ekren Suomen osasto kannustaa.

Tampereella kokoontunut Ekre-väki haluaa käännyttää Suomen virolaiset puolueen kannattajiksi.

Viime vuoden lopulla Ekrellä oli maassamme 69 jäsentä. Tavoitteeseen on siis matkaa – lohdullisen paljon.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos