Kolumni: Ennusteissa on aina epävarmuutta - Kolumnit - Aamulehti

Poikkeukselliset ajat opettavat epävarmuudesta – Musta joutsen onnistuu aina yllättämään

5.4.2020 9:18

Kolme kuukautta ei ole pitkä aika. Ei, vaikka se nykyoloissa saattaa tuntuu pieneltä ikuisuudelta.

Noin kolme kuukautta sitten, vuodenvaihteen tienoilla, mediassa koottiin yhteen edellisen vuosikymmenen uutisia. Sotia, vaaleja ja liikkeitä, jotka ovat muokanneet maailmaa syvästi ja peruuttamattomasti.

Suurimpia uutisia yhdistää yksi asia: ennakoimattomuus. Kukaan ei osannut povata arabikevään tai Ukrainan sodan kaltaisia tapahtumia, vaikka joitain merkkejä saattoikin olla nähtävissä jo etukäteen.

Myös tällä hetkellä koko maailma elää keskellä suurta uutistapahtumaa, joka kukaan ei kyennyt ennustamaan edes kolme kuukautta sitten. Koronavirus on terveyskriisi, joka on sairastuttanut myös talouden. Vaikka tauti saataisiin jossain kohtaa hallintaan, taantuman vaikutukset säilyvät vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Koronaviruksen kaltaiset odottamattomat tapahtumat, talouskielessä mustat joutsenet, antavat muutaman tärkeän opetuksen. Ensinnäkin ne vievät pois paljon painoarvoa kaikenlaisilta ennusteilta, koska ennusteet eivät osaa ottaa niitä huomioon. Mitä pidemmälle ennusteet ulottuvat, sitä suuremmalle jatkuvuusharhalle ne altistuvat.

Ennusteita toki tarvitaan, mutta ne on syytä ottaa vastaan varauksella. Virheelliset arviot eivät ole itsessään vaarallisia, mikäli niitä lukeva on vain ymmärtänyt niihin liittyvän epävarmuuden.

Toinen opetus on, että koska tulevaisuus on aina epävarma, on sitä varten varauduttava. Korona on osoittanut, että valtiot, yritykset ja yksilöt ovat onnistuneet tässä vaihtelevasti. Suomessa tilanne on ollut toistaiseksi hyvä, eikä esimerkiksi terveydenhuollon suojavarusteista tai välineistä ole tullut pulaa.

Yksityistalouden puolella ongelmat ovat suuremmat. Monessa yrityksessä leipä on kulkenut suoraan kädestä suuhun ja kotitalouksien kasvaneesta velkaantumisesta on varoitettu jo vuosikausia. Huoli omasta tai yrityksen kestävyydestä on myrkkyä kuluttamiselle, jota talouden elpyminen vaatii.

Tämä johtaa kolmanteen ja poliittisesti ehkä tärkeimpään opetukseen: valtiolla on tärkeä tehtävä suojata ihmisiä mustilta joutsenilta. Poikkeuksellisissa tilanteissa julkisen vallan merkitys on suurimmillaan, tapahtui se sitten armeijan, terveydenhuollon tai talouspolitiikan kautta.

Suomi on moneen muuhun maahan verrattuna selvinnyt hyvin koronaepidemiasta, koska viranomaiset ja poliitikot ovat olleet toimintakykyisiä epävarmuuden keskellä. Tämän toimintakyvyn säilyttäminen ja parantaminen tulee olemaan tärkeää myös nykyisten kriisien jälkeisessä maailmassa, sillä korona ei tule jäämään viimeiseksi odottamattomaksi tapahtumaksi tällä, vain kolme kuukautta sitten alkaneella, vuosikymmenellä.

Kirjoittaja on kauppatieteiden opiskelija

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?