Kolumni: Kuka maksaa koronan kulut? - Kolumnit - Aamulehti

Korona ja omaisuuden uusjako: Kuka maksaa koronan kulut?

3.4.2020 6:30

”Ravintolat tulevat takaisin, ne vain saattavat olla eri ravintoloita eri omistajilla”. Näin kylmäverisesti Donald Trump vastasi ravintolayrittäjän huoleen ravintoloiden kaatumisesta. Asia ei ole näin yksinkertainen.

Ihmiset syövät ravintoloissa tulevaisuudessakin, kunhan korona on ohi. Eivät ehkä heti yhtä paljon kuin ennen, koska koronan jälkeen säästetään, mutta kysyntä kyllä palautuu.

Ongelma onkin yritykset. Professori Vesa Puttosen tutkimusryhmän mukaan noin puolella matkailu- ja ravintolayrityksistä loppuu rahat kuukaudessa ilman tukea, kun tulot romahtavat. Kolmen kuukauden kurimus karsisi noin 80 prosenttia yrityksiä kassakonkurssiin. Koronarajoituksia on tällä hetkellä takana vasta kolmisen viikkoa. En halua olla synkistelijä, mutta kohta käynnistyvät todennäköisesti yritysten konkurssit. Kesään on pitkä aika, syksystä puhumattakaan.

Kyse ei ole vain ravintola-alasta. Vaatekaupat, urheiluliikkeet, autokaupat, kuntokeskukset, parturit ja muut palvelut ovat samassa jamassa. Teollisuuden tilaukset kärsivät seuraavaksi. Harvassa ovat alat, joita tämä ei kosketa.

Ensivaiheessa yritykset ovat sopeuttaneet kuluja lomautuksilla. Kauppakamarin kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa Suomen yrityksistä aikoo lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään. Tämä näkyy työpaikoilla ja kotitalouksissa.

Kaikkia kuluja on kuitenkin vaikea karsia. Erityisesti yritysten vuokrat ovat osoittautuneet ongelmaksi. Yleisesti vuokrasopimusten mukaan vuokranmaksua ei voi keskeyttää koronan takia. Moni vuokranantaja on pitänyt sokeasti kiinni oikeuksistaan, vaikka vastaantuloja on esimerkiksi eläkeyhtiöiden ja kaupunkien osalta alkanut tapahtua. Tilanne on tulehtunut riidoiksi erityisesti kauppakeskuksissa. Amerikkalaisten eläkeläisten varoja hallinnoivaa miljardiluokan institutionaalista kiinteistörahastoa ei solidaarisuus suomalaista pienyrittäjää kohtaan juurikaan kiinnosta.

Osapuolten kannattaisi ymmärtää toisiaan. Vuokranantajalle vuokrien menetys on suora tulonmenetys, joka voi johtaa kiinteistöyhtiön rahoitusongelmiin esimerkiksi velkojien kanssa. Toisaalta viisas vuokranantaja ymmärtää, kuinka vuokralaisen menettäminen nyt voi johtaa siihen, että tila on tyhjillään pitkään eikä tuloja tule. Muutaman kuukauden jousto on todennäköisesti fiksumpaa.

Kun rajoitukset aikanaan poistuvat, mitkä yritykset ovat jäljellä? Tampereen keskusta voi näyttää hyvinkin erilaiselta. Toivottavasti ei yhtä autiolta asiakkaista kuin nyt.

Vahvoille yrityksille uusi alku avaa valloitusmahdollisuuden. Silloin käydään omaisuuden uusjako eri aloilla ja markkinaosuudet muuttuvat. Raha ja rohkeus ratkaisevat. Valitettavasti harvalla yrittäjällä on taloudellista kykyä hyökätä tähän kilpailuun. Voi siis olla, että lopputuloksena on vähemmän yrityksiä ja yhä harvempien omistajien hallussa.

Kirjoittaja on pääomasijoittaja ja omistajuuskirjailija.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?