Pirkanmaaltakin on voitava päästä EU-parlamenttiin – ja nyt on pieni yllätyksen mahdollisuus aukeamassa ihan matematiikan ansiosta - Kolumnit - Aamulehti

Pirkanmaaltakin on voitava päästä EU-parlamenttiin – ja nyt on pieni yllätyksen mahdollisuus aukeamassa ihan matematiikan ansiosta

24.5.2019 9:22

EU-vaaliveikkauksissa ei ole turhan tiuhaan palloteltu pirkanmaalaisilla ehdokasnimillä.

Aivan viime vaiheissa ovat etenkin tamperelaisten osakkeet kuitenkin yllättäen jonkinlaisessa nousussa.

Tärkein syy tähän rohkeaan arvioon löytyy Yleisradion tämänviikkoisesta kannatusmittauksesta. Ja arvio perustuu puhtaasti vaalimatematiikkaan.

Taloustutkimus näet noteerasi vihreille peräti 17,2 prosentin ääniosuuden. Sillä saattaisi irrota kolme paikkaa Suomesta.

Meiltähän lähtee 13 jäsentä viideksi vuodeksi Brysseliin ja Strasbourgiin. Luku nousee vielä yhdellä, jos Britannian EU-ero toteutuu. Sekin petraa vihreiden saumoja.

Vihreiden ehdokaslistalla on kaksi yli muiden: Ville Niinistö ja Heidi Hautala. Jos listalta menee läpi kolmaskin, on erittäin monella mahdollisuus tarrata matkalippuun. Tekisi melkein mieli sanoa, että menee arpapeliksi.

Tamperelainen Iiris Suomela on ehdolla näissäkin vaaleissa – päästyään juuri eduskuntaan tämän vuosituhannen nuorimpana suomalaisena naiskansanedustajana.

Kansanedustajan paikkansa menettänyt tamperelainen Olli-Poika Parviainen pyrkii parlamenttiin samasta puolueesta.

Kokoomuksen sisäisessä nokkimisjärjestyksessä Kimmo Sasi kuuluu kärkikuusikkoon, mutta kolmea useampaan paikkaan puolueen rahkeet tuskin riittävät.

Menestyksestä kisaavat istuvat mepit Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa, paluuta yrittävä Eija-Riitta Korhola sekä EU-komissiossa huipputason neuvonantajatehtävissä vaikuttanut Aura Salla.

Kuitenkin Sasi on niitä harvoja pirkanmaalaisia ehdokkaita, jotka pystyvät saamaan ääniä joka puolelta maata. Hän laskee itse, että kotimaakunnasta olisi koottava 20 000 ääntä, jotta tie Eurooppaan aukeaisi neljä vuotta sitten eduskunnasta pitkän uran jälkeen pudonneelle juristille.

Pirkanmaalta on istunut parlamentissa neljä henkilöä. Marjatta Stenius-Kaukonen (vas.) kuului porukkaan, joka lähetettiin jäsenyyden alkaessa vuonna 1995 eduskunnasta EU:hun. Seuraavan vuoden vaaleissa viimeisen paikan nappasi tv-visailuista tuttu Jyrki Otila (kok.). Hetkeksi parlamenttiin pääsi piipahtamaan varasijoilta myös valkeakoskelainen eläinlääkäri Inna Ilivitzky (vas.).

Ainoa täysiä kausia palvellut pirkanmaalaismeppi on ollut Satu Hassi (2004–2014).

Oman alueen poliitikko on tärkeä kontakti ja linkki Eurooppaan. Hassi sai autetuksi esimerkiksi tärkeän tukirahan Tampereella pidetyille kansainvälisille nuorisourheilukisoille, vaikka Tampereen alueen vaikuttajat eivät kaikissa käänteissä edes malttaneet pyytää maakuntansa europarlamentaarikkoa avuksi erilaisissa hankkeissa.

Oman alueen etu on yksi mahdollinen kriteeri EU-äänestyspäätöksiä tehtäessä. Mitä aktiivisemmin maakunnassa äänestetään, sitä paremmat ovat mahdollisuudet saada tuttu vaikuttaja perille.

Tässäkin suhteessa näyttää lupaavammalta kuin luultiin: ennakkoäänestyksessä pirkanmaalaiset olivat maan toiseksi ahkerimpia. Äänestysprosentti on täällä jo 23, kun se koko maassa on 21,1.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut