Kolumni: Äänikirjat ovat kirjallisuudelle siunaus - Kolumnit - Aamulehti

Kolumni: Äänikirjojen menestys on hienointa, mitä kirjamaailmassa on tapahtunut aikoihin

Äänikirjojen valtavirtaistuminen on upeaa, koska se pienentää kynnystä ottaa kirjallisuus osaksi arkea. Se on mahtavaa, koska kirjallisuuden harrastaminen tekee meistä monin tavoin parempia ihmisiä.

1.8.2020 8:24

Kirjojen kuuntelemisesta on tullut viime vuosina suosittu kansanhuvi.

Äänikirjapalveluiden kautta voi kuunnella rajattomasti kirjoja kiinteällä kuukausimaksulla, ja suomalaisethan kuuntelevat.

Suosion paljastaa palvelujen asiakasmäärän nopea kasvu. Esimerkiksi Suomen suosituimmalla äänikirjasovelluksella Bookbeatilla on Suomessa jo yli 150 000 asiakasta.

Alalle on myös ilmestynyt uusia toimijoita kuin sieniä sateella. Esimerkiksi Suomalainen kirjakauppa avasi äänikirjapalvelunsa hiljattain. Lisäksi kirjastot ovat kasvattaneet äänikirjavalikoimaansa.

Uskallan väittää, että äänikirjat ovat parasta, mitä kirjamaailmassa on tapahtunut aikoihin.

Äänikirjaan voi uppoutua silloin, kun paperiseen kirjaan tarttuminen on mahdotonta. Kylmäävän dekkarin vietäväksi voi antautua esimerkiksi ikkunoita pestessä tai perunoita kuoriessa.

Äänikirja on oiva vaihtoehto myös, jos kirjan lukeminen on hankalaa esimerkiksi lukihäiriön tai tuki- ja liikuntaelinsairauden vuoksi.

Äänikirjapalvelut siis tekevät kirjallisuudesta helpommin lähestyttävää.

Toisaalta äänikirjojen valtavirtaistumisen seurauksista on esitetty myös uhkakuvia.

Lukeeko kukaan perinteisiä kirjoja?

Uskon, että lukee.

Sitä taas en usko, että kirjojen kuunteleminen ja lukeminen söisivät toisiaan. Ennemminkin ne ruokkivat toinen toistaan.

Kustantamojen tilastojen mukaan painettujen kirjojen myynti oli laskusuunnassa jo ennen kuin äänikirjapalvelut valtavirtaistuivat.

Lisäksi suuri osa äänikirjojen kuuntelijoista on selvitysten mukaan uusia lukijoita, eli sellaisia, jotka eivät ole aiemmin kuluttaneet kirjallisuutta.

Näyttää siis siltä, että äänikirjapalvelut houkuttelevat kirjallisuuden pariin ihmisiä, jotka eivät muuten koskisi kirjaan kuin korkeintaan kerran kesässä aurinkotuolissa.

Ja kyllä paperiselle kirjalle on vastakin paikkansa. Hektisessä maailmassa kaipaamme välillä juuri sellaista aistit vangitsevaa pysähtymistä, jonka lukeminen mahdollistaa.

Äänikirjojen menestys on hienoa ennen kaikkea, koska kirjallisuus tekee ihmiselle valtavan hyvää.

Aivotutkijoiden mukaan monet lukemisen hyödyistä voi saavuttaa myös kuuntelemalla.

Myös kirjojen kuuntelu kehittää muistia ja sanavarastoa sekä vähentää stressiä. Pitkiä kertomuksia kuuntelemalla opimme ymmärtämään suuria kokonaisuuksia ja asioiden välisiä syy-seuraus-suhteita.

Kertomuksien kautta voimme parhaimmillaan ymmärtää paremmin meille vieraissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.

Voi siis sanoa, että kirjallisuus tekee meistä fiksumpia, ymmärtäväisempiä ja empaattisempia ihmisiä.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos