Kuljemme kohti kertakäyttöpuolueiden aikakautta - Kolumnit - Aamulehti

Kuljemme kohti kertakäyttöpuolueiden aikakautta, vaikkakin Suomessa ehkä muuta Eurooppaa hitaammin

27.5.2019 6:00

Suomen EU-vaaleissa tuli erilainen tulos kuin kansanedustajista äänestettäessä. Ei yllätä.

Suomessa kokoomus ja vihreät ovat aina pärjänneet EU-vaaleissa paremmin kuin kansallisissa mittelöissä. Perussuomalaisista näyttää tulevan tasaisen vahva vaikuttaja molemmissa.

Sillä, että tulevan hallituksen kaksi pääpuoluetta sdp ja keskusta menestyivät vaatimattomasti, ei ole vaikutusta ministerikuvioihin. Tätä ovat hiukan ihmetelleet muunmaalaiset kollegat, joiden kanssa olen puhunut.

Äänestävien kanssaihmisten kuunteleminen kertoo pitkälti syyn ilmiöön: suomalainen perusäänestäjä haluaa lähettää Brysseliin luotto-osaajan. Jonkun, jota "ei tarvitse hävetä". Siksi Eero Heinäluoma (sd) oli ääniharava. Ilman häntä demarit olisivat olleet liemessä.

Muuallakin Euroopassa eurovaalitulokset menevät eri latuja kuin kansalliset.

Tänä päivänä, kun kaikkeen reagoidaan salamannopeasti ja tunteella, saatetaan uusia puolueita synnyttää vain yksittäisiä vaaleja varten. Britanniassa pystyyn tempaistu brexit-puolue on siitä hyvä esimerkki. Myös Ranskassa Emmanuel Macronin presidentiksi nostattanut En Marche! -liike on osa samaa ilmiötä.

Nyt se nousi Ranskan EU-vaaleissa äärioikeiston merkittävimmäksi vastavoimaksi ja samalla europarlamentin liberaaliperheen tukipylvääksi.

Ensimmäiset uudenlaiset pikapuolueet syntyivät itäiseen Keski-Eurooppaan sosialismin romahdettua. Populismissa ja ääriajattelussakin itäisimmät EU-maat ovat kulkeneet etulinjassa.

Suomi on ollut puolueaatteellisesti aika vakaa. Uusia puolueita perustetaan toki meilläkin, mutta piratismilla tai eläinoikeuksillakaan ei ole ainakaan vielä murrettu vanhoja rakenteita. Liike Nyt sentään sai yhden kansanedustajan läpi huhtikuussa.

Politiikassa selkein erottava tekijä on tänään suhtautuminen kansainvälistymiseen. Toisessa päässä on perussuomalaisten edustama nationalismi, toisessa vihreiden internationalismi.

Muissa puolueissa on edelleen sekatavarakaupan makua. Samoilla listoilla tarjotaan usein hyvinkin erilaisia ehdokkaita.

Otaksun silti, että jos meillä edelleen käydään eurovaaleja vuonna 2024, on Suomessakin silloin äänestäjälle tarjolla jonkinlaisia kertakäyttöpuolueita.

Ne voivat muodostua vain yhden mutta edes hetkeksi suureen suosioon nousevan henkilön ympärille. Tai ne voivat syntyä yksittäisen, kansakunnan mielialaa järkyttävän tapahtuman seurauksena.

Ideologiat saavat tehdä tilaa ideoille.

Vaarallista siinä on se, että vahvimmaksi aatteelliseksi vaihtoehdoksi voi jäädä juuri nationalismi, jonka nimissä on historian saatossa saatu aikaan valtava määrä sotaa, sortoa ja surua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: