Kolumni: Isänmaallista omistajuutta puolustamassa - Kolumnit - Aamulehti

Pääomasijoittaja kertoo kolumnissaan, miksi isänmaallisella omistajuudella on merkitystä

19.7.2020 11:31

Me omistamme Suomen teollisuuden! Näin röyhkeästi otsikoi Dagens Industri etusivun juttunsa pörssiyhtiö Nelesin omistustaistosta. Provosoinnin voisi ottaa omistajuuden sodanjulistuksena, jossa kamppaillaan, kuka omistaa ja hallitsee Suomen tärkeimpiä yrityksiä ja siten talouttamme.

Ennen kuin rynnistämme Suomi-Ruotsi-maaotteluun omistajuudessa, kannattaa ymmärtää fakta, että olemme altavastaajia. Ruotsalaisilla on moninkertaisesti enemmän sijoitusomaisuutta, suuremmat kotimarkkinat, paremmat pääomamarkkinat yrityksiä rahoittamassa ja monen vuosisadan kumuloitunut omistajaosaaminen eri sektoreissa.

Kamppailun ja närkästymisen sijasta pitää Suomessa katsoa peiliin ja herätä ymmärtämään suomalaisen omistajuuden merkitys. Omistajuus luo työtä ja vaurautta ja se on keskeinen vallankäytön väline.

Mika Ihamuotilan sanoin: ”Jollemme tue suomalaista omistajuutta, menetämme yrityksiä ja työpaikkoja. Mitä enemmän suomalaiset instituutiot ja kotitaloudet omistavat yrityksiämme, sitä arvokkaampia ja vaikeammin ostettavia ne ovat. Samalla suomalaiset vaurastuvat. Ideologia ei saa olla tämän este.”

On hienoa, että suomalaisista yrityksistä tehdään kansainvälisiä ostotarjouksia. On upeaa, että monissa yhtiöissä ulkomaiset omistajat ovat tuoneet sekä pääomaa että osaamista, jota kotimaasta ei ole löytynyt. Ruotsalainen omistus on tuonut enemmän hyvää kuin huonoa. Nokian menestys rakennettiin amerikkalaisten eläkeläisten rahoilla ja Supercellin rahat tulevat Aasiasta. Kaikissa Suomen suurimmissa yhtiöissä on omistajina kansainvälisiä sijoittajia. Kotimaisuuteen käpertymällä emme voita mitään.

Samalla meidän on huolehdittava, että siitä suomalainen omistajuus kehittyy ja on kilpailukykyistä kansainvälisillä markkinoilla. Meillä pitää olla niin vahvat pääomamarkkinat, että pörssiyhtiöitä ei voi Suomesta halvalla ostaa. Meillä pitää olla isoja institutionaalisia omistajia, jotka pystyvät ostamaan ja omistamaan pitkäjänteisesti miljardiomistuksia tärkeissä yhtiöissä. Meillä pitää olla vahvoja perheyrityksiä yritysrakenteemme peruskivenä. Me tarvitsemme osaavia yrittäjiä, pääomasijoittajia ja yksityissijoittajia, jotka pystyvät rakentamaan kansainvälisiä kasvuyrityksiä.

Ennen kaikkea tarvitsee saada kotitaloudet laajasti omistamaan suomalaisia yrityksiä, jotta onnistumisista hyötyy mahdollisimman moni. Omistajuus kuuluu kaikille ja työpaikkojen ja verotulojen kautta se koskettaa jokaista.

Omistajuudessa saa ja pitää olla isänmaallinen. Kotimaista omistajuutta pitää puolustaa. Aihe on itselleni intohimo ja siksi kirjoitin siitä kirjan ja nyt väitöskirjaa. Kehitän osaamistani, jotta voin auttaa suomalaisia yrityksiä omistajuuden kentällä. Me tarvitsemme lisää omistajuuden osaamista ja ymmärrystä. Siksi olen lupautunut olemaan ensimmäinen lahjoittaja omistajuuden professuurin saamiseksi Suomeen. Tarve on ilmeinen.

Kirjoittaja on pääomasijoittaja ja omistajuuskirjailija.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?