Annetaan junnujen kasvaa yhdessä joukkueeksi - Kolumnit - Aamulehti

Virheiden poimiminen ja selän kääntäminen eivät kuulu tähän päivään – Annetaan junnujen kasvaa yhdessä joukkueeksi

Tampereen kaltaisessa kiekkokaupungissa seurat voisivat edes kokeilla yhden ikäluokan joukkuetta, jossa pelaaja saisi kasvaa alle kouluikäisestä Liigan kynnykselle, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Jaana Kerola.

17.10.2020 7:07

Aamulehti

Kiekkokauden käännyttyä pari vuotta sitten kesäharjoitteluun istahdin puolisoni ja toisen kiekkoperheen vanhempien kanssa alas. Molempien perheiden juniorikiekkoilijoilla oli edessään seuran vaihtaminen, sillä edellisestä ei luvattu heille enää pelipaikkaa.

Tilanne sai meidät pohtimaan, mitä seuroissa voitaisiin tehdä niin, että teinejä ei pantaisi pahimmillaan jokakeväiseen seuranvaihtorumbaan.

Toisen perheen vanhempi esitti ajatuksen, jolle me muut sytyimme oitis. Hänen mielestään Tampereen kaltaisessa kiekkokaupungissa seurat voisivat edes kokeilla yhden ikäluokan joukkuetta, jossa pelaaja saisi kasvaa alle kouluikäisestä Liigan kynnykselle. Isot seurat saavat käsiinsä pelaajamateriaalia niin paljon, että niillä olisi varaa kokeiluun.

Nyt teinejä temmotaan sinne tänne, mikä jättää rannalle yksilöitä, joilla taito olisi kantanut yksittäisten arvioijien mielipidettä pidemmälle.

Tempojina ovat myös ne – onneksi harvat – vanhemmat, jotka hakevat rahalleen vastinetta äkkinäisin seuravaihdoksin jopa kesken kauden.

Näin syntyy ikiliikkuja, jossa samat pelaajat päätyvät vuosien varrella yhteen ja erikseen eri seuroissa.

Yksi joukkue tarvitsee puolenkymmentä aikuista toimiakseen. Voisi kuvitella, että myös heille valmennusrauha samassa ryhmässä antaisi mahdollisuuden näyttää, mihin pystyy. Luonnolliset yksittäiset muutokset sujuisivat kivuitta pääosan ryhmästä jatkaessa toimintaa.

Virheiden poimiminen tai selän kääntäminen eivät saa tänä päivänä kuulua valmentajan työkalupakkiin. Helmiä valmentajia löytyy kyllä.

Kaikki pelaavat -ajatus ei kuulu kokeiluun. Päinvastoin tiukka kilpailu peliajasta muuttuu arkiseksi, kun sitä harjoitellaan yhdessä.

Idea palasi mieleeni, kun luin Ylen haastattelua (10.9.2020) entisestä jääkiekkoilijasta Topi Jaakolasta, joka on Kuormittavuustekijät, koettu stressi, työtyytyväisyys ja sosiaaliset tukiverkostot ammattilaisjääkiekkoilijan arjessa -tutkimuksen tekijöistä yksi.

Jaakola sanoo, että pelaajien hyvinvoinnin pohtiminen menestystekijänä maan suurimmassa lajiyhteisössä tekisi palveluksen kaikille.

Paljon jääkiekkourallaan voittanut Jaakola kertoo, että hänelle voittaminen tarkoittaa sitä, että kiinnitetään huomiota yksityiskohtiin. Silloin voittamisessa on hänen mielestään kyse myös siitä, että kiinnitetään huomiota siihen, miten kaikki jaksavat.

Seurat, tarttukaa kiekkovanhemman ideaan. Jaakolan mainitsema jaksaminen tuottaa varmasti tulosta jatkuvan epävarmuuden sijaan.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut