Olen kotoisin kaupungista, jonka asukasluku alitti 2000 asukkaan rajan – näin muutto Tampereen keskustan sisällä avasi ovet uuteen elämään - Kolumnit - Aamulehti

Olen kotoisin kaupungista, jonka asukasluku alitti 2000 asukkaan rajan – näin muutto Tampereen keskustan sisällä avasi ovet uuteen elämään

18.10.2020 8:06

Aamulehti

Muutto Tampereen keskustan sisällä on avannut ovet uudenlaiseen kaupunkielämään.

Naapureista ensimmäinen kiirehti toivottamaan tervetulleeksi taloon heti, kun näki meidät ja muuttolaatikot pihassa. Sen jälkeen toinen on opastanut pyytämättä sisäpihan portin käytössä ja kolmas kertonut kierrätyskäytännöistä.

Alakerran kahvilan hurmaava työntekijä antoi koko kahvipannun mukaan, kun remontin keskellä kahvinkeitintä ei vielä löytynyt uudesta kodista. Palauta sitten kun muistat ja ehdit, hän toivotti tiskin takaa.

Nyt meillä on sisäpiha, josta ei ole uhrattu neliömetriäkään autojen säilyttämiseen. Koko komeus on asukkaiden käytössä: on hiekkalaatikko ja puistonpenkkejä, joilla oikeasti istuu joku. Koko talon yhteisiin grillijuhliin ehti tulla pari kutsua pelkästään elokuussa.

Olen kotoisin kunnasta, jonka asukasluku alitti hiljattain 2000 asukkaan rajan. Olen huomannut kaivanneeni koko aikuisikäni ajan enemmän tai vähemmän omaa kyläyhteisöä, naapureita, joiden kanssa voi vaihtaa muutakin kuin pikaiset moikat rappukäytävässä.

Tutkimusten mukaan en ole ainoa, joka kaipaa kaupunkiasumiselta yhteisöllisyyttä. Kaupunkien eriytymisen dynamiikkaa tutkinut Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius arvioi Aamulehdessä jo viime syksynä, että kaupunkiyhteisöllisyyden trendi on notkahduksen jälkeen jälleen kääntymässä.

Bernelius selitti kehitystä yhteiskunnan turvaverkkojen täydennyskaipuulla ja viestintävälineiden kirjon kasvulla. Uudet sosiaalisen median kanavat mahdollistavat yhteisöllisyyden rakentamisen. Monella taloyhtiöllä on jo oma Whatsapp-ryhmä tai Facebook-kanava.

Dosentti Outi Jolanki Tampereen yliopistosta on nostanut esiin sen, miten yhteisöllisyydestä on toivottu myös parannuskeinoa modernin kaupunkielämän ongelmiin, kuten yksinäisyyteen ja turvattomuuteen.

Konkreettisia esimerkkejä kaupunkiasumisen yhteisöllisyydestä löytyy rutkasti: on yhteiskäyttöautoja ja yhteisiä porakoneita.

Helsingin Arabianrannassa otettiin käyttöön hävikkiruokakaappi vuonna 2018. Eikä mallia tarvitse hakea sen kauempaa kuin Tampereen Kalevasta. Naapuriaputarra on siellä jo vanha keksintö.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?