Kolumni: Kidnapattu tyttö kääntyi islamiin ja puoli Italiaa raivostui - Kolumnit - Aamulehti

Kidnapattu tyttö kääntyi islamiin ja puoli Italiaa raivostui silmittömästi – miksi?

17.5.2020 7:21

Italia ei tiedä oikein mitä ajatella. Viikko sitten lauantaina tuli riemastuttava viesti. Nuori milanolainen vapaaehtoistyöntekijä Silvia Romano on vapautettu kidnappaajien käsistä. Hän oli 18 kuukautta kenialaisten ja somalialaisten rosvojengien armoilla.

Palatessaan hänellä oli yllään hijab ja hän sanoi kääntyneensä islamin uskoon. ”Nimeni on nyt Aisha.” Leveästi hymyilevä 24-vuotias nainen sanoi, ettei häntä aivopesty. Hän oli pyytänyt lukemista, saanut koraanin ja tuntenut tarvetta uskoa johonkin.

Ensimmäisen kuukauden vankeudessa hän oli vain itkenyt. Häntä oli siirretty paikasta toiseen kävellen tai traktorin kyydissä. Hän oli pelännyt ja ollut yksinäinen. Kukaan ei ollut kuitenkaan tehnyt hänelle väkivaltaa.

Puoli Italiaa henkäisi hämmästyksestä. Hänen asunsa sai huomiota. Se oli vedenvihreä kaapu, joka jätti kasvot näkyviin peittäen hiukset ja vartalon.

Viha heräsi heti. Kääntynyt islamiin? Oikeisto tarttui tilaisuuteen. ”Vielä ei ole aika kysyä, mutta kuka maksoi hänen lunnaansa,” sanoi Legan Matteo Salvini jo ensimmäisenä päivänä ja kysyi kumminkin.

Ei mennyt kuin pari päivää, niin Silvia Romanon Facebook-tili piti vihapostin vuoksi sulkea. Samoin piti tehdä hänen täyskaimansa tilille. Twitter lauloi räävittömyyksiä.

Toinen puoli Italiaa haukkoi henkeään moisesta sydämettömyydestä. Silvia Romano sulkeutui karanteeninkin vuoksi perheensä pariin ja sanoi: ”antakaa minulle aikaa löytää itseni takaisin”. Hän ei hymyillyt enää.

Ei tiedetä, oliko takana terrorismi vai pelkät rosvojoukot. Pastori ja toimittaja Giulio Albanese oli Afrikassa panttivankina vain lyhyen ajan, ja hän sanoo Corriere della Serassa, että länsimainen ihminen ei osaa kuvitella kuinka suuri on vangitun ahdistus ja kuinka henki on höllässä. Siksi islamiin kääntymistä ei kannata hämmästellä.

Jos terroristit olivat mukana, voittivat he kahdella tasolla. He saivat rahaa. Lunnassumman on sanottu olevan 2 – 4 miljoonan euron välillä. Terroristit saivat myös vihan ja sitä he rakastavat. Vihan avustustyötä kohtaan. Miksi hyväuskoiset naiset menevät avustustyöhön, sanoo vihaava kansanosa.

Islamiin kääntyminen koetaan loukkauksena. Osa ihmisistä taantuu heimotasolle, jossa nainen on häpäissyt yhteisön kunnian. Ja sitten on vielä maksettu, ehkä jopa minä, veronmaksaja. Mietin, mikä olisi reaktio Suomessa.

Romano parka. Hänen paluunsa sai maksimihuomion, koska viimeinkin on jotain muuta puhuttavaa kuin covid19.

Eikä siitä ole kuin alle 50 vuotta, kun kiristäjät kidnappasivat ihmisiä myös Italiassa. Mieheni on toimittajana seurannut kymmeniä tapauksia. Yksi julma joukko syötti kaapatut sioille ja väitti näiden olevan elossa. Tapaus paljastui, kun sikalasta löytyi hampaat ja sormus.

Matka kivikauteen on kullakin kansalla niin lyhyt.

Kirjoittaja on toimittaja ja entinen Aamulehden uutispäällikkö, joka asuu Italian Toscanassa.

Islamiin kääntyminen koetaan loukkauksena. Osa taantuu heimotasolle, jossa nainen on häpäissyt yhteisön kunnian. Mikä olisi reaktio Suomessa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: