Valkeakoski on nyt Suomen trendikkäin paikka - Kolumnit - Aamulehti

Valkeakoski on nyt Suomen trendikkäin paikka

Aamulehden toimittaja Pekka Aalto oli 2011 paikalla todistamassa ilmaveiviä.

1.8.2019 9:33 | Päivitetty 1.8.2019 9:48

Asuin nuoruudessani kymmenen vuotta Pälkäneellä. Sellainen jättää jälkensä keneen tahansa, eikä tässäkään tapauksessa selvitty niin sanotusti kuivin jaloin.

Ainakin yhdestä asiasta pälkäneläinenkin saattoi olla iloinen. Ettei nimittäin satu olemaan valkeakoskelainen.

Kodistani oli matkaa Valkeakosken rajalle vanhan peninkulman verran, mutta henkinen kynnys oli pidempi. Koskilaiset kävivät kesäisin rettelöimässä Kostian leirintäalueella ja lounatuulen puhaltaessa Pälkäneellä saakka haisi paska.

Valkeakoskella ei ollut oikeastaan mitään hyvää, paitsi tietysti Haka, joka pelasi monet vuodet Suomen parasta jalkapalloa. No, saattoi kaupungissa olla myös työpaikkoja, joilla kunnon pälkäneläinen elätti itsensä ja perheensä.

Vuodet vierivät.

Paperiteollisuus ajettiin alas, lounatuuli raikastui, työpaikat katosivat, Haka putosi divariin. Se siitä?

Sivustaseuraajasta näytti siltä, että Valkeakoski kärsi pahemman luokan identiteettikriisistä. 2000-luvun alussa keksitty Mansikkapaikka-markkinointi alkoi tuntua väkinäiseltä. Ja senkin keksimiseen tarvittiin tiettävästi akaalainen.

Valkeakosken loiston päivistä muistuttivat enää tarinat yrmeistä patruunoista, taivasta hipovat savupiiput ja Tehtaan kentän puukatsomossa jupisseet entiset pelimiehet, jotka alkoivat tasan tunnin pelin jälkeen kärttää vaihtoja.

Nyt Valkeakoski voisi todeta Mark Twainia mukaillen, että ”huhut kuolemastani ovat vahvasti ennenaikaisia”. Tilastot tukevat mielikuvaa siitä, että kaupunkia ravistellut rakennemuutos on hallinnassa.

Valkeakosken asukasluku kääntyi plussalle jo 2008, minkä jälkeen se on ollut muuttovoittaja kahta vuotta lukuun ottamatta. Viime vuonnakin asukasluku kasvoi, yhdellä!

Koskissa työttömyysaste painui toukokuussa kahdeksaan prosenttiin, kun lukema oli jokunen vuosi sitten vielä pitkälti toisella kymmenellä. Eniten työllistävät kaupunki, Saarioinen ja UPM, muita väheksymättä.

Isoimman muutoksen on tainnut kokea kaupungin maine. Moni on tajunnut, ettei Valkeakoski olekaan hullumpi paikka. Sijainti on mitä parhain, luonto kaunis ja ihmiselle ajatuksineen riittää tilaa.

Hakankin peli kulkee taas, ja seura palaa ensi kaudella korkeimmalle sarjatasolle.

Valkeakoskelle sijoittuu myös tämän hetken paras suomalainen sarja Kontio & Parmas, jossa virkavalta käyttää maalaisjärkeä ja pyöräkauppias ja itsensäpaljastaja Jouko Sumelius on virkaa tekevän poliisipäällikön tyttären kummi.

Jos en asuisi maailman parhaassa paikassa eli Tampereella, niin muuttaisin Koskiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut