Jatka sijoittamista, jos talous kestää - Kolumnit - Aamulehti

Pääomasijoittaja kolumnissa: Jatka sijoittamista, jos taloutesi antaa myöten – pohjia ei ole vielä välttämättä nähty

22.3.2020 7:00

Enpä olisi uskonut eläväni tällaista aikaa. Kävelin keskiviikkona iltalenkkinä illallisaikaan tamperelaisten ravintoloiden ikkunoiden ohi. Autiomaisessa keskustassa kaikki ravintolat ammottivat tyhjyyttään. Edes suosikkipaikoissa ei näkynyt asiakkaita ja henkilökunta oli allapäin ihmeissään. Tuli sanattoman surullinen olo. Taloudellinen katastrofi on tosiasia.

Jääkiekossa pudotuspelit jätettiin pelaamatta, mutta taloudessa on nyt käynnissä ennennäkemätön ja epäreilu pudotuspeli. Mestaruuksia ei ole jaossa kenellekään ja monelle yrittäjälle kyseessä on taistelu konkurssia vastaan. Kaikki eivät tästä taistelusta tällä kertaa selviä, vaikka valtio kuinka yrittää auttaa yrityksiä. Tällaisilla raskailla hetkillä on erityisen tärkeää, että yrittäjillä on läheisiä luottohenkilöitä, jotka auttavat jaksamaan eteenpäin. Toivon voimia ja turnauskestävyyttä kaikille yrittäjille!

Myynti on monella alalla pysähtynyt kuin seinään. Kun tulot vähenevät, kuluja on pakko karsia. Valitettavan monella yrityksellä on nyt valittavana vain ikäviä vaihtoehtoja. Henkilöstön lomauttamiset ja irtisanomiset ovat usein välttämättömyys, niin ikävää kuin se onkin. Tämä tulee vaikuttamaan monen suomalaisen arkeen. Epävarmuus työpaikan säilymisestä ja oman toimeentulon riittävyydestä on nyt monen mielessä. Onneksi uskon, että suomalainen yhteiskunta löytää keinot kotitalouksien tukemiseen tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Sijoitusmarkkinoilla pörssit ovat romahtaneet kaikkialla maailmassa. Usko sijoittamiseen on koetuksella, kun säästöistä katoaa hetkessä kolmannes. Suosittelen silti jatkamaan sijoittamista, jos oma taloutesi ja yöunesi sen sallii. Osa odottaa jo ostopaikkoja, mutta pohjia ei välttämättä ole vielä nähty ja paluu aikaisempiin arvoihin ei ole itsestäänselvyys. Ei ainakaan lyhyellä aikajänteellä.

Korona on hyvä muistutus siitä, kuinka terveys on tärkeämpi kuin talous. Kun kyse on näin mittavasta terveysriskistä, kaikki muu on lopulta toissijaista. Kukaan ei tiedä, kauanko koronakirous kestää, mutta kuukausia joka tapauksessa. Mitä pidemmälle poikkeustila pitkittyy, sitä pahemmat ovat taloudelliset seuraukset, mutta toivottavasti toimenpiteillä pelastetaan erityisesti riskiryhmien elämiä. Mieti miten sinä voit tässä tilanteessa parhaiten auttaa läheisiä ja muita.

Nyt tarvitaan kaikilta sisua ja johtajuutta. Presidentti Sauli Niinistön sanoin, nyt on erityisen tärkeää tukea heitä, joiden työ on asiakkaiden palvelu, terveydenhuollosta kauppojen henkilökuntaan. Kiitos ja kunnioitus terveydenhuollon henkilökunnalle, joka tekee parhaansa potilaiden parantamiseksi. Jaksamista opettajille, jotka opettelevat opettamaan oppilaita etänä. Yhteishenkeä työpaikoille, joissa turvataan peruspalveluiden toimivuus. Kyllä tästäkin selvitään!

Kirjoittaja on pääomasijoittaja ja kirjailija.

"Usko sijoittamiseen on koetuksella, kun säästöistä katoaa hetkessä kolmannes. Suosittelen silti jatkamaan sijoittamista, jos oma taloutesi ja yöunesi sen sallii."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?