Kolumni: Johtajuudesta tuli kiihkeä kisa - Kolumnit - Aamulehti

Tiina Keskisen kolumni: Hevosten johtajuudesta tuli lopulta kiihkeä kisa

Tiina Keskisen hevosen Rellun elämä muuttui, kun sen paras kaveri ja lauman viisas johtaja Milo kuoli. Seurasi neljän hevosen kilpa lauman johtajuudesta. Laumassa pitää olla pomo, muuten homma leviää käsiin, kuten me kaikki tiedämme, Keskinen kirjoittaa.

5.7.2020 8:25

Hevoseni Rellun elämä muuttui, kun sen paras kaveri ja lauman viisas johtaja Milo kuoli. Rellun elämä oli ollut huoletonta kavereiden kanssa hengailua, mutta Milon mentyä kaikki muuttui.

Laumassa pitää olla pomo, muuten homma leviää käsiin, kuten me kaikki tiedämme. Täytyy olla joku, joka näyttää olemisen mallia ja luo yhteishenkeä.

Rellun lauman pomopestiin oli tarjolla kolme tyyppiä.

20-vuotias Valssi on lauman vanhin – eläinten maailmassa ikä on hyve ja kokemusta arvostetaan. Mutta Valssia ei kiinnosta olla johtaja. Se on helposti stressaantuva ja epäsosiaalinen tyyppi, se karttaa konflikteja ja kuumottavia tilanteita.

Rellu on toiseksi vanhin, 16 vee. Se on isokokoinen, vahva ja nopea. Piirteet näyttävät ehdottoman hyviltä hevosen CV:ssä. Harmi vain, että Rellun henkiset ominaisuudet eivät ole sitä, mitä hyvältä pomolta edellytetään. Se on äkkiväärä kuumakalle, joka reagoi ongelmiin dramaattisesti, se levittää ympärilleen kaaosta, kun hyvä johtaja levittää rauhaa ja luottamusta.

Lauman kolmas jäsen on 5-vuotias vallaton pikkupoika Ferdi, se ei vielä käsitä mitään johtajuudesta, eikä kukaan sitä siltä odotakaan.

Koska kukaan ei osannut olla pomo, asia jäi roikkumaan ilmaan. Mutta kuten elämässä aina lopulta käy, tässäkin tapauksessa asiat etenivät: laumaan saapui uusi jäsen, Dumbo Lempäälästä.

Dumbo on itsevarma jäärä, se tuli laumaan niin sanotusti takki auki eikä kumarrellut ketään. Silloin Rellu havahtui ja huolestui: sen oli joko hyväksyttävä keltanokka Dumbo johtajaksi tai oltava johtaja itse.

Rellu päätti olla johtaja. Siitä alkoi kiihkeä johtajakisa. Rellu osoittautui vallanhimoiseksi öykkäriksi: se rusikoi, kiusasi, pelotteli ja ahdisteli Dumboa. Kun Dumbo ei alistunut fyysisen uhan alla, Rellu otti käyttöön henkiset aseet. Se esimerkiksi juonitteli Valssin ja Ferdin piirittämään kanssaan juomapaikan niin, ettei Dumbo päässyt juomaan. Se myös eristi sen muusta laumasta eikä antanut muiden tehdä tuttavuutta sen kanssa.

Dumbon kantti alkoi pettää.; se vetäytyi omiin oloihinsa. Kun muut nautiskelivat mehevästä ruohosta laitumen puolella, Dumbo roikotteli päätään laitumen laitamilla olevan synkeän metsän siimeksessä. Kun Rellu poistui hetkiseksi laumasta tallin puolelle, Dumbo säntäsi muiden luokse syömään, ja kun Rellu palasi, Dumbo juoksi takaisin yksinäiseen metsäänsä.

Lopulta Rellu hyväksyi Dumbon laumaan. Jokainen oli löytänyt paikkansa - sehän onkin ihan olennaisen tärkeää lauman hyvinvointia ja toimivuutta ajatellen. Mutta Milo-vainaa olisi hoitanut oman vaalikampanjansa arvokkaammin ja reilummin, siitä olen ihan varma.

Kirjoittaja on opettaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?