Moron kolumni - Kolumnit - Aamulehti

Paluumuuttajan ajatelmia Petsamon pientareelta

13.6.2020 9:03

Mikäli harrastaisin itselleni puhumista, voisin tokaista jotain sen suuntaista kuin ”Niin muuttuu Manse, Eetuni”. Tosin Aleksis Kiven Nummisuutareissa toteamuksen esittää suutari pojalleen, joka on lähdössä kosiomatkalle – minä taas olen matkoiltani palannut.

Näytelmässä ei myöskään ollut muuttunut Tampere vaan maailma, eikä pojan nimi varsinaisesti ollut Eetu. No, isäni sentään on työskennellyt suutarina.

Tampere lienee kuitenkin osa maailmaa, vaikkei ehkä sen keskipiste olekaan. (Että ”sori” vaan. Jos jotain olen kymmenen vuotta kestäneillä maakuntamatkoillani oppinut niin sen, että elämää, ajatuksia ja ihmisiä on muuallakin. Kyä viksup päriää, sano.)

Tampereen ja muun planeetan välinen yhteys on tullut erityisesti tänä keväänä iholle – viimeistään sen tuntee nahoissaan sitten, kun covid-19-tautiin kehitetään rokote.

Vaan olivatko asiat ennen paremmin? Kun viimeksi asuin Tampereella, elettiin sentään pandemian jälkeistä aikaa.

Tuolloin laajalle levinneestä virusperäisestä taudista käytettiin nimitystä sikainfluenssa, ja siihen oli olemassa rokote.

Vaikka yhteiskuntaa ei taudin ehkäisemiseksi tarvinnut sulkea yhtä unenomaiseen tilaan kuin nyt, saattoi joissain kotitalouksissa silti esiintyä tavallista enemmän väsymystä.

Silmiinpistävin muutos verrattuna menneeseen on silti tapahtunut Tampereen katukuvassa. Rantatunnelit, ratikat, kannet ja areenat olivat kymmenen vuotta takaperin korkeintaan pilkettä päättäjien silmäkulmissa.

Täytyy myöntää, että jotain tarttuu omaankin silmäkulmaan kun kävelen jälleen Hämeensiltaa pitkin ja katson pohjoiseen kohti Tammerkosken kansallismaisemaa. Taustalla kohoaa jotain synkkää. On tainnut jyrähtää.

Kaupunkikuvasta näkee erityisen hienosti, kuinka ihmisen ajattelu muuttuu. Otetaan esimerkiksi Petsamon asuinalue Paasikiven-Kekkosentien varressa.

Ohitustien rakentamisen aikoihin 1980-luvulla ajorata päätettiin viiltää Petsamon läpi. Tielle osuneet talot jyrättiin maan tasalle.

Nykyihminen käyttäytyy toisin: uusi asuinalue pystytetään samaisen tien päälle, ja tie taas hakataan maan sisään. Kasvupaineet lisäävät innovointikykyä, vuosituhannesta riippumatta.

Tähän väliin pitäisi varmaan tarjoilla huumoria, mutta pajatso on tyhjä kuin Jeesuksen hauta pääsiäisaamuna. Pysytään siis vakavissa aiheissa.

Kesän tultua – ja koronarajoitusten osittain mentyä – jäätelöä tarjoilevat kioskit ovat muiden ravitsemusliikkeiden tavoin raottaneet luukkujaan. Tämä tietää sitä, että Moro, vallan valpas vahtikoira, jalkautuu jälleen tarkastamaan pallojen koon.

Lukekaahan kaikki herkkusuut siis ensi viikon juhannuslehti erityisellä tarkkuudella.

Kirjoittaja on Moron kesätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: