Mari Wallsin kolumni: Yliopiston toimintakulttuuria rakentamassa - Kolumnit - Aamulehti

Uuden yliopiston toimintakulttuuria rakentamassa – kohut ovat ikäviä, mutta ne myös tarjoavat mahdollisuuden keskusteluun

1.3.2020 7:10

Tampereen yliopiston vuoteen 2030 ulottuva strategia vahvistettiin pari viikkoa sitten. Toimintamme tarkoitus on arvokas: rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Uusi monialainen yliopistomme kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme ja niiden uudenlaisille yhdistelmille. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen.

Strategiamme nojaa yhteisömme yhdessä määrittelemiin arvoihin, jotka ovat avoimuus, kriittisyys, moninaisuus, oppijalähtöisyys, rohkeus, sivistys, vastuullisuus.

Strategiaamme tukevat toimenpiteet kohdistuvat tutkimuksen ja koulutuksen laatuun ja vaikuttavuuteen, kansainväliseen veto- ja pitovoimaan sekä korkeakoulukonsernin rakentumiseen. Lisäksi vahvistamme yhteisöämme ja luomme yhteistä toimintakulttuuria.

Uusi yliopisto on ollut sekä rakennusvaiheessa että toimintansa ensiaskelilla useiden media- ja somekohujen aiheena. Pitkämuistisimmat näkevät yhtymäkohtia kymmenen vuoden taakse, jolloin rakennettiin muun muassa Aalto-yliopistoa ja Taideyliopistoa. Nyt suurta – Suomen suurinta – yliopistofuusiota tehdään Tampereella. Ja tämä näkyy.

Kritiikin kärki on kohdistunut Tampere3-hankevaiheen hallinnollisiin käytäntöihin tai yksittäisiin viestintä- ja markkinointitoimiin.

Kysyimme oikeustieteen tohtorilta, saako logoista tehdä meemejä someen, vastaus oli yllättävä: ”Kyseessä oli selvästi ylilyönti”

Eteneminen uuden yliopiston avoimen ja läpinäkyvän hallintokulttuurin rakentamisessa sekä viestinnän vahva tutkimuksen ja koulutuksen painotus ovat mielestäni harmillisesti jääneet kohujen katveeseen. Yliopiston vahva perustyö toimii ja meillä tehdään hyvää uudistustyötä.

Ajattelen niin, että näiden kohujen polttoainetta on fuusioyliopistomme muutokseen liittyvä epävarmuus ja toistaiseksi vielä varsin hauras luottamuspääoma. Pohjimmiltaan kohut kuitenkin kertovat positiivisesta asiasta eli siitä, että yliopisto on yhteisöllemme ja meitä seuraaville sidosryhmillemme tärkeä. Vaikka kohut ovat ikäviä, ne myös tarjoavat nuorelle yhteisöllemme mahdollisuuden keskusteluun, eri näkökulmien esille tuomiseen ja luottamuspääoman kasvattamiseen.

On selvää, että yliopistomme ja koko korkeakouluyhteisömme toimintakulttuuri nojaa tutkimuksen ja koulutuksen tehtäväämme ja niiden arvostukseen. Niistä rakentuu myös vaikuttavuutemme ja vetovoimamme. Monialaisessa ja moniäänisessä yliopistossamme on tilaa tutkimukseen ja koulutukseen perustuvalle moninaisuudelle, perustutkimuksesta yritysyhteistyöhön ja tutkintokoulutuksesta jatkuvan oppimisen uusiin malleihin.

Kirjoittaja on Tampereen yliopiston rehtori

"Pohjimmiltaan kohut kertovat positiivisesta asiasta eli siitä, että yliopisto on yhteisöllemme ja meitä seuraaville sidosryhmillemme tärkeä."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?