Rehtori Mari Walls: Koronapandemia korostaa tutkimusta ja osaamista - Kolumnit - Aamulehti

Rehtori Mari Walls kolumnissaan: Pandemia nostaa esiin tutkittuun tietoon perustuvan osaamisen, koulutuksen ja päätöksenteon merkityksen

11.4.2020 7:18 | Päivitetty 11.4.2020 7:18

Koronapandemian vaikutukset ovat läpäisseet voimalla koko yhteiskunnan. Myös yliopistojen tilat suljettiin viranomaisten päätöksellä. Kampuksillamme työskentelevät tällä hetkellä vain nimetyt henkilöt, joiden tehtävät liittyvät kriittiseen tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoimintaan, etäopetukseen tai tukitoimintoihin.

Kiitos vastuullisen ja innovatiivisen henkilöstön ja opiskelijoiden, etänä tapahtuvaan työskentelyyn siirtyminen onnistui Tampereen yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa nopeasti. Uutta digiloikan muuttamaa arkea on nyt eletty nelisen viikkoa ja uudenlaiset rutiinit ovat asettumassa uomiinsa. Jotta voimme paremmin tukea tätä ”uutta normaalia”, selvitämme parhaillaan etätyöskentelyn ja -opiskelun kokemuksia kattavalla kyselyllä.

Koronapandemia nostaa esiin tutkittuun tietoon perustuvan koulutuksen, osaamisen ja päätöksenteon merkityksen. Päätöksenteon tueksi tarvitaan ennennäkemättömän konkreettisesti juuri tässä hetkessä luotettavaa tietoa ja sitä on myös pystyttävä välittämään ymmärrettävässä muodossa ja monikanavaisesti meille kaikille kansalaisiille. Poikkeusolot korostavat vahvan osaamisen korvaamattomuutta niin sairaanhoidossa, elintarvikehuollossa kuin vaikkapa it-tuessa.

Akuutin tilanteen haltuun ottamisen jälkeen tulee tulevaisuuteen katsomisen aika. Pandemiarajoitusten purkamista seuraa paluu kouluihin ja työpaikoille ja lähes äkkipysähtyneet talouden ja muun toimeliaisuuden rattaat saavat uudelleen vauhtia. Yhteiskuntamme nousee aivan varmasti jaloilleen tästäkin kriisistä. Nousua vahvistavat rohkeat panostukset tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan ja jatkuvaan oppimiseen.

Suunta, jonka otamme kriisin jälkeen, on varmasti monin tavoin erilainen kuin ennen kriisiä. Yliopistomme uuden strategian mukaisesti Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. Ajankohtaisempaa ja merkittävämpää tarkoitusta yliopistolla ei voisi ollakaan.

Juuri nyt konkreettisen kiintopisteen tulevaisuuteen meille yliopistolaisille antaa valmistautuminen ensi lukuvuoteen. Yliopistojen yhteisenä tavoitteena on, että uusi lukukausi saadaan käynnistettyä syksyllä tavanomaisen aikataulun mukaisesti. Parhaillaan yliopistot valmistautuvat yhdessä opiskelijavalintojen toteuttamiseen. Uudessa tilanteessa vaaditaan tässäkin asiassa uusia ratkaisuja.

Olemme ylpeitä siitä, että Tampereen yliopisto houkutteli tänä keväänä ennätysmäärän hakijoita, yhteensä 31 673. Hakijamäärä kasvoi viime vuodesta 12 prosenttia. Tampereen ammattikorkeakoulun hakijamäärä kasvoi peräti 17 prosenttia. Yhdessä olemme Suomen vetovoimaisin korkeakouluyhteisö.

Kirjoittaja on Tampereen yliopiston rehtori.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?