Mari Wallsin kolumni: Tampereen yliopiston ja korkeakouluyhteisön rakentaminen jatkuu yhä taustalla - Kolumnit - Aamulehti

Tampereen yliopiston ja korkeakouluyhteisön rakentaminen jatkuu yhä taustalla: ”Tukevan selkänojan meille antaa yliopiston hyvin kehittynyt taloustilanne”, kirjoittaa rehtori Mari Walls

17.11.2019 13:04

Tampereen korkeakouluyhteisö uudistaa yhteiskuntaa monenlaisin innovaatioin ja innovaatioteoin.

Marraskuun alussa järjestetty InnoEvent Tampere -innovointifestivaali toi yhteen opiskelijat ja yritykset. Monialaiset opiskelijatiimit tuottivat uusia ideoita ja ratkaisuja yritysten aitoihin toimeksiantoihin. Kantavana teemana oli kiertotalous.

Viikon päättäneessä gaalassa jaettiin korkeakouluyhteisön ensimmäiset innovaatiokulttuuripalkinnot. Tärkein kriteeri palkinnon myöntämiselle oli, että innovoitu teko tai työ muuttaa nykyistä tapaa toimia ja pyrkii tekemään maailmasta paremman paikan. Upeiden ehdotusten kirjosta raati päätti palkita kolme: opiskelijalähtöisen sosiaalisen innovaation, myyntityön opetuskonseptin sekä lääketieteen, tekniikan ja opetusteknologian poikkitieteellisistä innovaatioista muodostuvan kokonaisuuden.

Onnea kaikille palkituille!

Tampereella järjestetyn innovointifestivaalin kanssa samaan aikaan käynnisteltiin Barcelonassa uudenlaisen eurooppalaisen yliopiston toimintaa. Tampereen yliopisto on mukana innovatiivisten eurooppalaisten yliopistojen ECIU-verkostoyliopistossa, jossa opiskelijat ja tutkijat tulevat ratkaisemaan tosielämän ongelmia yhteistyössä kaupunkien ja yritysten kanssa.

ECIU-yliopisto on yksi Euroopan komission rahoittamista eurooppalaisista korkeakoulutusta kehittävistä verkostohankkeista. ECIU-yliopiston koulutuskonsepti korostaa todellisten yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemista, sujuvaa kansainvälistä liikkuvuutta ja yliopistojen välistä yhteistyötä.

Moninaisen tutkimuksen ja innovoinnin, opettamisen ja oppimisen sekä yhteiskunnallisen vaikuttamisen taustalla jatkuu Tampereen yliopiston ja korkeakouluyhteisön rakentamistyö. Tukevan selkänojan meille antaa yliopiston hyvin kehittynyt taloustilanne. Talouden näkymä on nyt vakaampi kuin vielä vuosi sitten arvioitiin.

Alkusyksystä yliopistomme sai arjen ja kehittämisen ohjenuorakseen yhteisön laajasta keskustelusta kiteytyneet arvot. Seitsemän arvoamme ovat: avoimuus, kriittisyys, moninaisuus, oppijalähtöisyys, rohkeus, sivistys ja vastuullisuus. Parhaillaan on meneillään yliopiston strategian syventäminen, johon olemme kutsuneet mukaan myös sidosryhmiämme.

Vaikka hurja määrä työtä on jo tehty, monet prosessit, järjestelmät ja arjen pelisäännöt ovat pian vuoden täyttävässä yliopistossamme edelleen kehittymässä. Kärsivällisyyttä ja luovuutta siis tarvitaan. Myös meidän arjessamme, uuden yliopiston ja yhteisön rakentamisessa, on tilausta innovatiivisille ratkaisuille!

Kirjoittaja on Tampereen yliopiston rehtori.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?