Matti Kuuselan kolumni: Kuuntelin lumoutuneena räkä-keskustelua TKL:n bussissa - Kolumnit - Aamulehti

Tamperelaisessa bussissa käytiin kevään tärkein keskustelu: Onko sinunkin halinallesi nenässä elävää räkää?

Miksi meillä ei vietetä Veljen ja Siskon päivää? Ovathan sisarukset elämän pisimpiä, ihmeellisimpiä ja vaikeimpia ihmissuhteita.

15.5.2019 16:19 | Päivitetty 16.5.2019 10:48

Aamulehti

Kevään tärkein ja kaunein keskustelu käytiin tiistaina Nyssen linjan 17 takapenkillä Tesoman ja Kalkun puolivälissä.

Bussiin nousi Kohmakaaren pysäkillä epätodennäköinen kaksikko: noin neljävuotias poika ja hänen ehkä 16-vuotias isoveljensä, jalassa muodikkaasti revityt farkut, tukka pystyssä.

Koska nysse oli lähes täynnä, isoveli ohjasi pikkuveikan istumaan ja jäi viereen seisomaan, siis turvaksi, suojaksi, lohduksi, kilveksi tönivää maailmaa vastaan.

Kohta takapenkki vapautuu ja kaksikko kömpii sinne. Isoveli ei kaiva taskusta kännykkää, vaan katsoo veljeään silmiin ja kysyy ”Mitä kuuluu, pikkuveikka?”

”Alvaa mitä? Mun halinallen nenässä on elävää läkää”, täräyttää pikkuveli päivän kohu-uutisen kiihtymyksestä melkein täristen.

”Ihan totta, sepä kiinnostavaa. Minkä väristä räkää?”, isoveli utelee ilmeisen kiinnostuneena.

”Vihleetä tietysti”, pikkuveli valistaa.

”Voisi se olla ruskeatakin”, isoveli ehdottaa lempeästi.

”Ei halinallen läkä voi olla luskeeta”, pikkuveli päättää elävä räkä -dialogin.

Kuuntelen lumoutuneena, onnellisena. Uskoni ihmiskuntaan palaa yhden isoveljen inhimillisen käytöksen ansiosta.

Alan miettiä sisarusten merkitystä ja tarkoitusta ihmisen kasvulle ja rakkaudella ja ymmärrän ehkä ensimmäisen kerran elämässäni totuuden.

Se on valtava, pakahduttava – ja aina alimietitty. Eihän meillä ole edes sisaruksen päivää, ainakaan kalenterissa.

Vaan arvatkaa mitä – Amerikassa on! Netissä tulevat vastaan sekä Brothers Day että Sisters Day. Ensimmäinen heti kohta 24. toukokuuta ja jälkimmäinen 4. elokuuta.

Niin että eiköhän ensi viikon perjantaina kaikki yllätetä velipoika ja soiteta hänelle, ihan ilman mitään syytä vaan siitä silkasta ilosta, että sellainen ihme on olemassa.

Isoveli. Pikkuveli. Saat sinäkin soittaa tai lähettää kortin, siskokulta. Siinä voisit pohtia kiehtovaa ristiriitaa: miksi tiedämme siskosta ja veljestä yhtä aikaa enemmän ja vähemmän kuin kenestäkään muusta ihmisestä?

Itse rupean isona tutkimaan sisaruskuvauksia kaunokirjallisuudessa.

Onhan tämä outoa: maailman paras romaani on Karamazovin veljekset, maailman paras näytelmä Kolme sisarta, maailman paras lastenkirja Veljeni Leijonamieli, Suomen paras romaani Seitsemän veljestä ja maailman suosituin tyttökirja Pikku naisia kietoutuvat kaikki sisarusten ympärille!

Ei voi olla sattumaa. Ja entä Raamatun parhaat tarinat? Abel ja Kain, Martta ja Maria, Esau ja Jakob – puhumattakaan Joosefin veljistä ja heidän ainoasta siskostaan Dinasta.

Mutta se on kokonaan toinen, turhan surullinen tarina.

Elävä räkä -kaksikko jää pois Kalkuvuorenkadun pysäkillä. Pojat lähtevät kävelemään käsi kädessä kohti Halinallen nenää, kielen päällä jo uusi, polttavan kiehtova kysymys:

Onkohan isä tehnyt piilonakkeja, jauhelihakeittoa vai makaronilaatikkoa?

Oikaisu 16.5. kello 10.45: Kolumnissa luki virheellisesti TKL:n linja 17. Linjalla on useita liikennöitsijöitä ja liikenteen järjestää Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos