Nyt nähdään, mitä näyttelijä voi saada aikaan Teatterikesän taiteellisessa johtotiimissä - Kolumnit - Aamulehti

Nyt nähdään, mitä näyttelijä voi saada aikaan Teatterikesän taiteellisessa johtotiimissä

Meillä on lupa odottaa sitä, kun ihminen valaisee huoneen

3.5.2019 11:00

Aamulehti

Sitä ei tule ajatelleeksikaan, miten harvoin Tampereen Teatterikesän taiteellisessa johdossa oikeastaan on ollut näyttelijöitä.

Nyt on.

Tamperelainen freelance-näyttelijä Tanjalotta Räikkä astui taiteellisen johtotroikan jäseneksi viime kesänä. Sitä ennen johtoryhmissä näyttelijöitä on edustanut lähinnä Auvo Vihro, joka tuli mukaan vuonna 2010. Myös Anna-Elina Lyytikäinen ja Mikko Kanninen ovat toimineet näyttelijöinä, mutta teatterikesäaikoinaan olivat tiimissä ehkä jo pikemminkin ohjaajina.

Taiteellisessa johtoryhmässä on Teatterikesän esitysvalintojen pohjaksi nähtävä niin paljon kotimaisia ja ulkomaisia esityksiä, että näyttelijän on sellaiseen rupeamaan vaikea irtautua omilta esityksiltään. Teatterikesän toiminnanjohtajan Hanna Rosendahlin mukaan useampi näyttelijä olisi varmasti jo aiemminkin ollut tiimissä, jos se aikataulujen kannalta olisi ollut mahdollista.

Jos Tanjalotta Räikkää on uskominen, hän on vahtinut aivan erityisen kovalla silmällä, että tällä festivaalilla sitten näytellään hyvin.

Nyt julkistettu ohjelmisto on ensimmäinen, jota Räikkä on ollut valitsemassa. Hänen mielestään esimerkiksi ohjaajaan voivat tehdä vaikutuksen toisenlaiset asiat kuin näyttelijään. Ammattikatsojana itsekin ihastun usein siihen, jos jokin esitys onnistuu käyttämään teatterin keinovalikoimaa oivaltavasti hyväkseen.

Mutta sitten ovat nämä näyttelijät, jotka yksin täyttävät suuria näyttämöitä. He, jotka luovat kokonaisia maailmoja yksikseen.

Tämän vuoden Teatterikesässä onkin lupa odottaa näkevänsä aivan erityisen taitavia esiintyjiä sekä sitä salaperäistä lämpöä ja läsnäoloa, joka on sukua lavakarismalle. Sitä, kun ihminen valaisee huoneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos