Kolumni: Tunnin juna ei kaipaa yhtään viivästystä - Kolumnit - Aamulehti

Tunnin juna ei kaipaa yhtään viivästystä

18.3.2019 6:30

Tunnin juna Tampereelta Helsinkiin on ottanut kevään aikana lupaavia askelia. Viime viikolla tuli kuitenkin takaisku, kun liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti, että Suomi-radan mahdollistavan yhtiön perustaminen siirtyy uuden hallituksen päätettäväksi.

Valmistelua voidaan jatkaa, mutta päätöksentekoa varten tarvitaan poliittinen hallitus, toimitusministeristö ei voi viedä asiaa eteenpäin.

Liikenne- ja viestintäministeriö perusti jo helmikuussa Pohjolan Rautatiet Oy:n, jonka alle on määrä perustaa tytäryhtiöt Tampereen tunnin junaa eli Suomi-rataa varten sekä Turun nopeaa yhteyttä varten.

Vaikka viivästys ei jäisi pitkäksi, se on Tampereen ja muiden pääradan varren kaupunkien kannalta huono asia. Päärata on nykyisellään hyvin ruuhkainen. Alkuvuoden aikana lukuisat pahat myöhästymiset ovat hankaloittaneet esimerkiksi monen työmatkalaisen arkea. Ongelmat lisäävät epävarmuutta ja vaikeuttavat työvoiman liikkumista.

Tampere on ratahankkeessa täysillä mukana. Valtuusto päätti viikko sitten, että Tampere lähtee osakkaaksi Suomirata oy -hankeyhtiöön. Valtuustossa kirjattiin vielä toivomusponsi, jonka mukaan Tampereen ja Helsingin välisen ratayhteys pitää toteuttaa mahdollisimman nopeasti.

Kokonaisuudessaan uuden ratayhteyden arvioidaan maksavan noin 5,5 miljardia euroa.

Tampere on sitoutunut sijoittamaan euroja vain ensimmäiseen vaiheeseen eli ratayhteyden suunnitteluun. Summa on tässä vaiheessa 4 miljoonaa euroa. Todennäköisesti suunnitteluunkin tarvitaan vielä lisää kaupunkien rahaa.

Hankeyhtiön nopea perustaminen on tärkeää, että rahoitusta voidaan hakea myös muualta, esimerkiksi EU:lta.

Tampereella on kokemusta isojenkin hankkeiden viemisestä maaliin aikataulussa tai jopa etuajassa. Tampereen Rantaväylän tunneli valmistui etuajassa ja parhaillaan rakenteilla oleva raitiotie on edennyt osassa kaupunkia etuajassa.

Täällä saatetaan siis olla joskus päätöksenteossa hitaita hämäläisiä, mutta kun toimeen ryhdytään, se tehdään tosissaan. Samaa tahtoa tarvitaan nyt tunnin junan kanssa. Tarve on tunnistettu, nyt kaivataan nopeita toimia.

Junien myöhästymisiä on tässä maassa nähty riittävästi. Toivottavasti Tampereen tunnin junan saapumista ei tarvitse odottaa asemalla yhtään ylimääräistä hetkeä.

Kirjoittaja on uutisista vastaava toimituspäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: