Viranhaltija törmäsi keinohaimaan ja satutti itsensä – yksilönvapaus on vaikea paikka suomalaiselle - Kolumnit - Aamulehti

Viranhaltija törmäsi keinohaimaan ja satutti itsensä – yksilönvapaus on vaikea paikka suomalaiselle

10.3.2019 12:06

Ykköstyypin diabeteksen hoito on aina aika ajoin julkisuudessa. Kaikki potilaat eivät saavuta hoitotavoitteitaan, ja ympärivuorokautinen huolehtiminen insuliinin saannista voi olla raskasta. Hoidon tekniikka edistyy liian hitaasti, ja vaikka helpottavia laitteita olisi olemassakin, niitä ei saa Suomeen potilaskäyttöön.

Osa diabeetikoista ja heidän lähipiireistään on kyllästynyt hoidon kehityksen hitauteen ja ryhtynyt itse etsimään ratkaisuja. Yksi sellainen on keinohaima: laite, joka mittaa verensokeria, tekee laskutoimituksia ja annostelee insuliinia potilaan puolesta ja vapauttaa potilaan ympärivuorokautisesta stressistä.

Yksi komponenteista on kännykkä tai tietokone, loput voi ostaa internetistä. Insuliinin annostelua varten kansainvälinen diabeetikkoyhteisö on kehittänyt avoimen lähdekoodin algoritmin.

Keinohaima on verraten yksinkertainen kokonaisuus, ja sellaisen voi tavallinen ihminen koota, jos pystyy perehtymään aiheeseen riittävästi ja tekniikka on edes jonkin verran tuttua.

Tällainen toiminta ansaitsee hatunnoston. Oma-aloitteista, rohkeaa ja yhteisöllistä ongelmanratkaisua, joka ennen pitkää saattaa hyödyttää myös virallista hoitoa ja myös muita kuin näitä omatoimisia diabeetikkoja.

Samalla sattuu kolari: virkakoneisto törmää ratkaisukeskeisyyteen ja loukkaa päänsä.

Tällä viikolla julkisuudessa oli jälleen yksi keinohaima ja sen rakentajat. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran edustaja esitti tapauksesta huolensa: jos itse rakenneltu annostelija toimii virheellisesti, kenen on vastuu?

Kysymys on veret seisauttava, vastaus itsestään selvä: vastuu on potilaalla, joka käyttää itse rakenneltua laitetta itseensä. Hämmästyttävää ja kiehtovaa on se, miksi tätä voi tulla mieleen edes kysyä.

Taustalla on ajatusrakennelma ja tarve löytää mahdollisen ongelman varalta aina mahdollisimman selkeä valituksen kohde, yritys tai hoitolaitos, ja missään tapauksessa yksilöllä ei voi olla vastuuta eikä vapauksia. Keinohaimatapaus on samalla koko suomalaisen yksilönvastuun puutteen kuva.

Heikoimpia tulee suojella ja puoskarointi estää, koska puoskarointi tuottaa kärsimystä ja sen seurauksista kärsivät muutkin kuin sen valinnut yksilö, kun seurauksia hoidetaan kaikkien muiden kustannuksella. Keinohaima on eri asia. Yksilöllä on oltava mahdollisimman suuret vapaudet.

Kirjoittaja on Aamulehden vastaava päätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: