"Ensimmäisestä pulahduksestani avantoon on kulunut 57 vuotta, mutta yhä unissani jää pettää altani ja uppoan jääkylmään veteen" – olen jäänyt koukkuun avantoon - Kolumnit - Aamulehti

"Ensimmäisestä pulahduksestani avantoon on kulunut 57 vuotta, mutta yhä unissani jää pettää altani ja uppoan jääkylmään veteen" – olen jäänyt koukkuun avantoon

10.3.2019 7:30

Ensimmäisestä pulahduksestani avantoon on kulunut 57 vuotta, mutta yhä unissani jää pettää altani ja uppoan jääkylmään veteen.

Tapahtui niin, että harjoittelimme talvisin jalkapallon taitoa Valkeakoskella Apianlahteen rajoittuvalla kentällä.

Kesken pelin pallo lensi jäälle. Kova tuuli vieritti tuulispäänä palloa ohuen lumen peittämää jäätä pitkin. Pyrähdin pallon perään, kunnes jää petti ja upposin jäihin.

Pelikaverini Arvi Selin ryntäsi apuun, onnistui pelastamaan minut ja ilmeisesti elämäni.

Seuraavan kerran olin avannossa syksyllä 2003 Kyröskoskella Kauhtuan rannassa.

Hämeenkyrön Talviuimareiden puheenjohtaja emeritus Risto Toiviainen oli varma, etten uskalla mennä avantoon, mutta menin Riston kiusaksi.

Jäin koukkuun ja laskujeni mukaan olen harrastanut avantouintia 2 000 kertaa.

Avantouinnista on tullut uusi kansallisurheilu pesäpallon rinnalle, sillä avantouintia harrastaa puolisen miljoonaa suomalaista.

Myös kansainväliset nuoret ovat ihastuneet tähän suomalaisten arktiseen hysteriaan.

Lue arvioi Pirkanmaan kaikista yleisistä saunoista:Kevättalvi on parasta avantouintiaikaa: Kävimme testaamassa Pirkanmaan kaikki 39 yleistä saunaa

Ensimmäinen kattaus saapuu Kauhtuan saunalle ennen neljää. Jokaisella meillä on oma paikkansa sekä pukukopissa että lauteilla, vaikka paikkoja ei ole jaettu.

Irjalla ja Anittalla on nurkkapaikka ylälauteilla, ja tietämätön valtaaja ohjataan hienotunteisesti muualle.

Hakkarainen vahtii alhaalla ovea, Ketola ja Alvar ylänurkkaa, Tuominen ja Joensivu keskikenttää. Kurki rauhanturvaajana vastaa vedestä.

Saunassa ei ole herroja eikä leidejä, vaan kaikki ovat alastomuudessaan tasa-arvoisia.

Ja sitten heitetään löylyä. Tosin löylyneuvos Hakala Ikaalisista on opettanut, että vettä ei heitetä, vaan löyly luodaan eli valutetaan kiukaalle.

Sauna, sen lämpö ja läheisyys ovat kuin äidin vertauskuva; kiivas ja turvallinen kiuas on kuin kuria pitävä isä.

Niinpä löyly ja löylyttäminen merkitsevät suomen kielessä tappelua ja selkäsaunaa etenkin urheilussa.

Hassahtunutta kutsutaan löylynlyömäksi. Vastustaja löylytetään, kun toinen voittaa reilusti.

Avantosaunassa kaikki ovat hyvällä tuulella, sillä löylyjen lämpö, ihmisten lempeä sensuelli läheisyys ja järvi antavat hyvän olon tunteen ja siirtävät ikävät asiat toiseen kertaan.

Suomen kuuluisin sauna on Helsingin Tamminiemessä. Saunan seinässä on puulaatta, johon on kirjoitettu: Olkoon tämä paikka pyhä. Urho Kekkonen 12.4.1968.

Saunan kuuluisin vieras oli Neuvostoliiton päämies Nikita Hrushtshev. Vastustajat syyttivät Hrushtshevia siitä, että hän saunoi alasti porvarin, Kekkosen kanssa.

Kremlissä ei tiedetty, että Nikitalle oli teetetty isot saunahousut.

Mikä oli Tamminiemen saunan salaisuus? Kekkonenkin tarvitsi ympärilleen läheisiä ihmisiä. Ja oli syntynytkin saunassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos