Kolumni: Nainen, käyttäydy huonosti ja tee historiaa – yksi asia yhdistää Suomen historian merkittävimpiä naisia - Kolumnit - Aamulehti

Nainen, käyttäydy huonosti ja tee historiaa – yksi asia yhdistää Suomen historian merkittävimpiä naisia

8.3.2019 5:48

Minna Canth, Tove Jansson, Elisabeth Rehn, Helene Schjerfbeck, Tarja Halonen...

Samat nimet nousevat esiin vuodesta toiseen, kun listataan Suomen historian merkittävimpiä naisia. Nämä naiset ovat jättäneet nimensä historiankirjoihin taiteellaan, kirjoituksillaan ja poliittisella toiminnallaan.

Heidät muistetaan vielä vuosikymmenten ja -satojen päästäkin, mutta ei pelkästään saavutustensa vuoksi. Mitä muuta yhteistä näillä merkittävillä naisilla on?

Vastaus kysymykseen löytyy amerikkalaisen historioitsijan ja Harvardin yliopiston emeritaprofessorin Laurel Thatcher Ulrichin tunnetusta sitaatista: ”Well-behaved women seldom make history", suomennettuna "Hyvin käyttäytyvät naiset tekevät harvoin historiaa".

Oman aikansa radikaali Minna Canth puolusti naisten oikeuksia ja heikompiosaisia. Hänen kohua herättäneet kirjoituksensa aviorikoksesta ja elämän nurjasta puolesta muuttivat yhteiskuntaa aina lakipykäliin asti.

Tove Jansson loi toki rakastetut muumihahmot, mutta hän herätti myös paheksuntaa niin elämäntavoillaan kuin poliittisilla kannanotoillaankin. Toisen maailmansodan aikaan Jansson piirsi Stalinia ja Hitleriä arvostelevia pilakuvia ja kertoi haastatteluissa avoimesti rakkaudestaan naiseen.

Helene Schjerfbeckin katsottiin astuvan teoksillaan miesmaalareiden varpaille. Historiallisia ja kuolemaa käsitteleviä maalauksia pidettiin naisille sopimattomina.

Nämä naiset ovat rikkoneet rajoja, uhmanneet ennakkoluuloja ja tehneet asioita, joita heiltä ei ole odotettu. He ovat ottaneet haltuun uusia rooleja välittämättä paheksunnasta ja oman aikansa normeista. He ovat kyseenalaistaneet, haastaneet ja uskaltaneet vaatia muutosta.

Siksi näiltä naisilta taiteellisia saavutuksia tärkeämpi perintö jälkipolville on heidän asenteensa. Myös 2010-luvulla historiaa tekevät sellaiset naiset, jotka uskaltavat käyttäytyä huonosti.

Esimerkiksi Suomen pop-taivaan tähtien Sannin, Alman ja Ellinooran ronskit sanoitukset ja kielenkäyttö ovat välillä herättäneet närkästystä, mutta samalla nuoret naiset ovat uskaltaneet puhua myös vaikeista aiheista kuten mielenterveysongelmista.

Sofi Oksanen ei ole pelännyt sorkkia teksteillään poliittisesti arkojakaan aiheita, ja Linda Liukas on puhkaissut miesvaltaista it-kuplaa opettamalla tyttöjä koodaamaan.

Nainen on toiminut Suomessa jo presidenttinä ja piispana, mutta koska näemme suomalaisnaisen ensimmäistä kertaa esimerkiksi poliisiylijohtajana tai F1-kuljettajana?

Merkittävien naisten listalla on vielä monta ensimmäisen naisen titteliä valloitettavana. Muitakin kuin presidentin puoliso.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: