Pirkko Arstila: Vain ihmisellä ja pallopäävalailla on vaihdevuodet - Kolumnit - Aamulehti

Pirkko Arstila: Vain ihmisellä ja pallopäävalailla on vaihdevuodet – mystisestä mummokuumeesta ei puhuttu vielä 1980-luvulla

5.3.2019 19:00 | Päivitetty 5.3.2019 19:32

Eeva on luotu synnyttämään ja Aatami hedelmöittämään niin pitkään kuin kykenee. Eevalle on annettu vain määrätty määrä munasoluja ja kun tämä ”pankki” loppuu, niin Eeva saa mennä. Siksi vanhoina aikoina naiset eivät kokeneet vaihdevuosia, koska kuolivat sitä ennen. Nuorilla naisilla ei ollut kuukautisia, sillä he olivat aina raskaina.

Mutta nykynaiset ovat pitkäikäisiä ja joutuvat kokemaan kaksi murrosikää, ensimmäisen teini-iässä ja toisen keski-iässä. Vain ihmisellä ja pallopäävalailla on vaihdevuodet. En tiedä miten pallopäät pärjäävät, mutta naiselle vaihdevuodet ovat hankala vaihe. Niistä puhuminenkin oli pitkään tabu kuten kuukautisetkin.

Onneksi ajat muuttuvat. Naistenlehdissä julkimot kertovat avoimesti kuumista aalloistaan, mielentiloistaan ja hoitomuodoistaan. Hyvä, kertokaa lisää!

Täyttäessäni 50 vuotta vielä hyssyteltiin. Naiset eivät viettäneet 50-vuotisjuhlia, koska pelkäsivät vanhaksi leimautumista. Mutta minäpä pidin isot kekkerit ja ihmeteltiin, kuinka kehtaat kertoa? Kenelläkään ei ollut muka vaihdevuosia ja kuukautiset olivat vain ”naisten juttu”. Työpaikalla jotkut naiset käyttäytyivät omituisesti, saivat raivareita ja itkeskelivät vessassa. ”Sillä on mummokuume”, hihiteltiin. Mystisestä mummokuumeesta ei julkisesti puhuttu.

Saadessani kummallisia tuntemuksia, aloin etsiä apua. Pelästyin vaihdevuosien vaikutuksista naisen terveyteen. Vuonna 1987 syntyi kirja ”Vahvaa elämää – aikuinen nainen” täynnä tietoa vaihdevuosista. Kerroin myös uudesta uhasta nimeltä osteoporoosi, joka hapertaa luustoa estrogeenituotannon loputtua. Siihen aikaan osteoporoosista ei paljoa puhuttu.

Vaihdevuosioireisiin ei olisi keksitty hoitoja, jos naiset olisivat pysyneet kotona, jossa saa rähistä ja paiskoa ovia. Mutta työelämässä itkuiset raivopäät haittasivat työtehoa, siis firman kannattavuutta. Hormonihoidoista löytyi apua pahaan oloon.

Lääkärikunta oli jakaantunut hoitojen suhteen vielä 90-luvulla ja potilaan piti etsiä omaan katsantokantaansa sopiva gynekologi. Nykyään tiedetään haitat ja hyödyt ja tutkimustietoa karttuu jatkuvasti. Mutta mielenkiintoista on, miten äkkiä naiset alkoivat syyllistää hoitojen käyttäjiä turhamaisuudesta, ikuisen nuoruuden tavoittelusta ja pelottelevat syöpäriskeillä. Toiset rehvastelevat, ettei heillä muka mitään oireita ole ja kehottavat hörppimään lisää yrttiteetä.

Rohkea, uusi naissukupolvi on keksinyt kuukautisille oman emojiin. Myös vaihdevuosille pitäisi saada emoji, jotta tämäkin mörkö katoaisi.

Kirjoittaja on utelias tarkkailija, jolla ei tule koskaan aika pitkäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut