Ilman hammashoitokokeilua kuljettaisin reikiä edestakaisin Tampereen ja Siuron väliä - Kolumnit - Aamulehti

Ilman hammashoitokokeilua kuljettaisin reikiä edestakaisin Tampereen ja Siuron väliä

5.3.2019 8:01

Suu voisi puskea edelleen hammasmätää ja hammaskiven kirskunta häiritä herkimpien naapurien yöunta. Reiät kulkisivat edestakaisin Tampereen ja Siuron väliä. Näin, ellei olisi tullut viime toukokuussa kokeiltua, toimiiko ilmoittautuminen suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun. Toimi se ja sain valittua hoitopaikan, joka sijaitsee samassa korttelissa kuin työpaikka.

Ensimmäistä vapaata aikaa tarkastusta varten sai odotella kuukauden verran. Se on lyhyt aika verrattuna aiempaan: olen kirjoilla Nokialla, jossa oli kiireettömään kunnalliseen hammashoitoon pahimmillaan ainakin puolen vuoden jono.

Jatkokäyntejä varten luvattua palveluntuottajan yhteydenottoa ei parissa kuukaudessa tullut, joten soitin itse ajanvaraukseen. Kappas, peruutusaika järjestyi saman tien – sen olisi saanut jopa samalle päivälle.

Kokeilun aikana hoidon hinta määräytyy Tampereen kaupungin taksojen mukaan. Puudutuksesta ja paikkauksesta tuli noin kuudenkympin lasku. Se on lopulta pieni hinta verrattuna kuluihin, joita voi tulla jos legot jäävät oman onnensa nojaan. Se on myös jonkin verran halvempi kuin tämän hoitolan oma taksa.

Hammashoitolan suomalaiset ja Baltiasta tulleet hoitajat ja lääkärit ovat ystävällisiä, tarkkoja ja taitavia.

Omat kokemukset kokeilusta ovat olleet ilahduttavat. Muuten hampaat olisivat luultavasti jääneet taas hoitamatta muistamattomuuden, pelkuruuden tai saamattomuuden takia. Aikaa ei vain olisi hoksannut varata ennen kuin olisi tullut pakko eteen. Ilmoittautuminen oli siis potku omaan ahteriin.

Kokeilu jatkuu tämän vuoden syksyyn, harmi jos ei pidempään. Pilotti on kokeiluksi laaja, mutta ei siitäkään saa nauttia kuin 5 500 Tampereen seudun ihmistä.

Kokeiluun on ollut vaikea päästä, jos ei saanut käytettyä ilmoittautumishetkellä nettiä eikä päässyt puhelimella läpi umpiruuhkaiseen numeroon.

Tampereen seudulla on pilotin avulla käytännössä ohjattu ruuhkaisen julkisen hammashoidon asiakkaita vajaakäytöllä olleille yksityisille, joilta Kela-korvausten supistaminen vei asiakkaita. Kakkua on siis jaettu tasaisemmin.

Aiemmin on ollut ilo saada muuta hoitoa julkisen myöntämän maksusetelin avulla. Kätevä on ollut sekin, jos kohta julkisten käyttö jäänyt vähiin, kiitos ja ylistys työterveyshuollon. Tällaiselle etuoikeutetulle asiakkaalle maksuseteli tai muuten julkisen hintaiseksi tuettu yksityinen perusterveydenhoitopalvelu ovat hyvin riittäneet sote-uudistukseksi.

Luvattuun kansalaisten yhdenvertaisuuteen ei yllä olevilla nykyjärjestelmän viilauksilla ei kyllä päästä. Sen ratkaisee haja-asutusalueilla etäpalvelujen toimivuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut