Helpotus Nokialla: Penttilänpuisto jäämässä vain liikuntakäyttöön - Kolumnit - Aamulehti

Nokialla saadaan huokaista helpotuksesta, kun ydinkeskustan henkireikää ei tuhotakaan

13.3.2019 19:22

Monen nokialaisen sydäntä kylmäsi, kun kaupunginvaltuusto vuoden 2017 lopulla kouluinvestointipäätöstä tehdessään linjasi, että Kankaantaan ja Nokianvirran koulut yhdistetään yhtenäiskouluksi, joka sijoitetaan – Penttilänpuistoon!

Kyseessä on Nokian ydinkeskustan henkireikä, yhdessä Keskusurheilukentän kanssa suorastaan liikunnallinen paratiisi.

Koulusuunnitelmia pyöriteltiin vuoden verran ja valtuusto otti lopulta järjen käteen: laitetaan kaikki uusiksi ja jätetään Penttilänpuisto koulun osalta rauhaan. Lähes päivälleen vuosi edellisestä linjauksesta päätökset kumottiin.

Nyt yhtenäiskoulua sovitellaan lukion nykyiselle tontille ja Nokian lukio on siirtymässä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun vuokratiloihin Kankaantaankadun toimipisteen yhteyteen.

Maaliskuun alkuun saakka olivat nähtävillä myös kaksi vaihtoehtoa Nokian keskustan osayleiskaavan muuttamiseksi Kylmänojanpuiston ja Penttilänpuiston alueilla.

Molemmat vaihtoehdot lähtevät siitä, että Penttilänpuiston aluetta kehitetään jatkossa pääasiassa urheilun tarpeisiin.

Vihnuskadun puoleiseen reunaan osayleiskaava-alueella mahdollistetaan esimerkiksi monitoimihallin, uimahallin tai jopa molempien toteuttaminen.

Nokian kaavoitusjohdon näkemyksen mukaan jäähallin ja Keskusurheilukentän ympäristöön voisi toteutua Pirkkalan Vähäjärven tapainen Sporttikampus.

On hienoa, että kaavavaihtoehdoissa pyritään turvaamaan alueen nykyiset jalkapallo-, tennis- ja koripallokentät, maan parhaisiin lukeutuva frisbeegolfrata sekä ulkoilureitit ja avoin tila vapaaseen virkistäytymiseen.

Vihnuskadun puoleinen reuna kaava-alueesta on varustettu PY-merkinnällä, joka tarkoittaa julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta.

Kaavaehdotuksista tähän mennessä saatu palaute on kuitenkin selkeästi tukenut alueen säilyttämistä urheilupainotteisessa käytössä.

Nokian kaavoitusosasto on saanut yksityisiltä hoivapalvelujen tuottajilta tiedusteluja, josko urheilutoimintojen aluetta voitaisiin avata myös esimerkiksi vanhuspalvelujen yksiköille.

Alueen lopullinen käyttötarkoitus siis on edelleen auki, ja sinetöityy viimein asemakaavaa laadittaessa.

Nokian kovatasoisessa palloiluperheessä elätellään toiveita mestaruussarjatason monitoimihallista, jossa voitaisiin pelata ylimmän sarjatason pelejä esimerkiksi koripallossa ja salibandyssa.

Jos jonnekin, niin nimenomaan Keskusurheilukentän läheisyyteen monitoimihallikin parhaiten soveltuisi.

Tärkeintä nokialaisten kannalta on, että entiset Penttilän tilan peltoalueet jäävät entiselleen eli muun muassa hiihtäjille ja pulkkamäeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos