Kolumni: Keliaakikko ja gluteeniton ruokavalio. - Kolumnit - Aamulehti

"Kai sinä nyt vähän voit ottaa", kuulee gluteeniton – aika moni ei tiedä, että keliaakikko ei voi tinkiä ruokavaliostaan

25.2.2019 10:03

Ei se nyt niin tarkkaa voi olla.

Tunnustan. Tämäntyyppisiä ajatuksia on tullut mieleen, kun olen järjestellyt juhlia ja on pitänyt ottaa huomioon erityisruokavaliolla olevat ihmiset, esimerkiksi keliaakikot ja laktoosi-intolerantikot.

Ymmärrykseni lisääntyi äkisti, kun itselläni todettiin neljä vuotta sitten keliakia.

Nyt muistan lukea tuotepakkauksista sen pienellä präntätyn tuoteselosteen. Nyt osaan tarkistaa, onko voirasiaan eksynyt leivänmuruja. Enää en käytä samaa leivänpaahdinta tai leivinpaperia kuin muut.

Osaan varata laukkuuni hedelmiä, koska en voi luottaa, että myös minulle on erinäisissä tilaisuuksissa varattu suuhunpantavaa.

Nyt tiedän, että Italian ravintoloissa gluten-free ei herätä mitään epätietoisuutta, mutta bratwursteja rakastavassa Saksassa ei löydä paljonkaan syötävää ainakaan katukeittiöistä. Turkissa olin niin suuri kummajainen, että kokki haki hotellin johtajan ihmettelemään minua ja osoitteli minua sormella.

Gluteenittomien ruokien ja leivonnaisten tarjonta on lisääntynyt paljon verrattuna vuosien takaiseen. Parannettavaa on silti vieläkin.

"Nykyäänhän on niin hyvä tarjonta niistä gluteenittomista", sanoo tavallisella ruokavaliolla oleva samalla, kun nauttii pehmeää, herkullista sämpylää.

Kyllä, kyllä on. Mutta oletko maistanut niitä? Joistakin kaupan gluteenittomista leivistä epäilen, että sahajauholla päällystetty kengänpohjakin olisi maukkaampaa.

Olen ollut kahvilan jonossa, kun takanani on mutistu, että "no onko se nyt noin tarkkaa, voihan sitä nyt vähän vehnää syödä".

Ei voi. Keliaakikko ei voi syödä gluteenia vähän ja silloin tällöin, vaan ruokavalio on ehdoton. Keliakia ei ole sairauksista vakavin, ikävin eikä vaarallisin, mutta huonosti hoidettuna se voi aiheuttaa muutakin kuin vatsan nipistelyä: tulehduksia, anemiaa, ihottumaa, maksavaurioita, masennusta, lapsettomuutta, ohutsuolen syöpää.

Useimmissa juhlissa gluteenittomat otetaan jo huomioon. Tarjonta on runsasta ja laitettu asianmukaisesti esille, mutta on niitäkin tilaisuuksia, joissa muille osallistujille pöytä notkuu tarjottavaa ja gluteenittomalle on sivupöydällä tarjolla yksi keksi.

Olen ollut kokouksessa, jossa minua varten oli erikseen varattu kaunis leivos, mutta joku osallistujista katsoi sen muuta tarjoilua herkullisemmaksi ja otti sen.

Myönnän. Katsoin häntä sananmukaisesti niin kuin katsotaan häntä, joka on syönyt evääsi.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja ja keliaakikko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: