Kirsikka Arkimiehen kolumni - Kolumnit - Aamulehti

Moron kolumnisti Kirsikka Arkimies toivottaa tervetulleeksi silmittömän talven

Kirsikka Arkimies tyypittelee tamperelaiset autokuskit.

3.2.2019 9:00

On se vakavaa hommaa, kun mies lämmittää taloa paukkupakkasilla. Hänellä on ikiaikainen yksinoikeus kodin tulipesään. Naisilta puulämmitys on kielletty.

"Tässä talossa akat eivät uunia hiplaa. Tulilla istuminen on miesten juttu", ukko kohkaa. Mietin voiko uuniasiasta nostaa jonkinlaisen me too -kampanjan? Onko se todella jalkovälistä kiinni, kuka saa lämmittää ja ketä?

Välirauhan säilyttämiseksi annan ukon rehkiä muurinsa kanssa. Siinä toppahousut kahisevat ja sanomalehdet rapisevat kun liekit hulmahtavat valloilleen joka ilta. Mies hallitsee tulta, vastuu painaa tikkurin verhoamilla hartioilla. Naisen piipitykset eivät paljoa paina, kun on kyse lämpöisistä yöunista sydäntalvella.

Mitä syvemmälle elohopea vajoaa, sitä riemukkaammaksi käy miehen lämmitysrituaali. Ulos pukeudutaan kuin jäämerelle. Puupinolle rämmitään pipa syvällä päässä, upottavien kinosten halki, parta kuurassa. Halkoja ahdetaan kantotelineisiin ja syliin kääräistyihin sanomalehtirulliin. Puutöihin painostetut teinit kantavat klapeja kuin vauvoja sylissään. Mies on tyytyväinen. Hän taistelee armotonta luontoa vastaan perheensä puolesta.

Lopulta hiippailen kesämekossa keittiössä, sillä miehen muurit puskevat hellekelejä talven keskelle. Niin on väkevä uroksen lämmitysvietti.

Entäs naisen ja uunin ilot? Maitotölkkien hilpeä räpse pestyjen, lasisten luukkujen takana? Itse kaadetuista koivuista pilkottujen halkojen kilahdus takan edustalla? Lasten jäiset tumput pyykkinarussa pellin kahvalla? Uunipuuron tuoksu? Kissan raukea tassu roikkumassa pankon päältä. Miksi tulisijan säihke on miehen synnyinoikeus?

Mutta äijä lyö vain pökköä pesään. "Sinä et arvosta minun sähkönsäästöäni", hän julistaa kun ehdotan, että harras nelituntinen lämmitysurakka päättyisi ja mies liittyisi vaimonsa huomaan. Ei käy, sillä isännän täytyy vahtia liekkejään.

Mutta nainenkin tahtoisi olla miehen liekki. Mikä neuvoksi?

Yhtäkkiä muistan. Kevät! Siitä on jo merkkejä. Maantiellä on tuulen tuivertamia keppejä ja talitintit pyrähtelevät pajukoissa. Joka päivä tuo valoa lisää. Miehen lämmitysaika supistuu silmissä. Viimeistään toukokuussa kamppailu on ohi. Pian aurinko nousee eikä laske lainkaan. Ehtyneet puuvarannot paljastuvat. Uunin kylki haalenee. Nainen saattaa muuttua jälleen kiinnostavaksi.

Huhtikuun puutalkoissa tulen olemaan korvaamaton muonittaja, lasten ahkeroinnin kirittäjä ja vastakaadetun rungon kannattelija. Mies pääsee ehkä pätemään moottorisahojen ketjujen viilailussa, mutta nainenpa vie lopulta pidemmän korren. Tarvitaan vain kärsivällisyyttä. Kevään kohina palauttaa miehen omalle paikalleen naisen lämpöön.

Kirjoittaja on tamperelainen tietokirjailija ja pariterapeutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos