Pertti Timosen kolumni: demokratian hautajaiset? - Kolumnit - Aamulehti

Elämme yliyksilöllisyyden aikaa – johtaako se myös siihen, että kohta pidetään demokratian hautajaiset?

27.1.2019 7:30

Niin kauan kuin olen politiikasta jotain ymmärtänyt, olen joka mutkassa puolustanut demokratiaa.

Nyt en ole enää niin varma. Olen pettynyt kansaan ja kansanvaltaan. Antiikin filosofit olivat oikeassa. Kansa voi äänestää valtaan tyrannin.

Myöhempiäkin esimerkkejä riittää ristiksi asti; kansa on hurrannut valtaan milloin Hitlerin, milloin Mussolinin.

Tänäänkin kansa kannattaa milloin väkivaltaisia mielenosoituksia, milloin kovia otteita anarkiaa vastaan. Pahoinvointiaan, osallistumattomuuttaan ja tyytymättömyyttään se on valmis tuomaan esiin äänestämällä valtaan puolueita ja poliitikkoja, jotka valtaan päästyään vähät välittävät demokratiasta, kansalaisoikeuksista, vapaudesta tai tasa-arvosta. Populismi on politiikan uskomuslääketiedettä.

Osa kansasta turvautuu nationalismiin. Yhdysvallat ensin, Venäjä ensin, Kiina ensin, Britannia ensin -huudot muodostavat tämänhetkisen kansainvälisen kuoron. Jotkut Suomessakin toistelevat samaa säveltä.

En pidä yhteisöllisyyttä Hota-pulverina jokaiseen yhteiskunnalliseen ongelmaan, mutta näyttää siltä, että elämme parhaillaan yliyksilöllisyyden aikaa. Oikeuksia ja etuja ollaan valmiita puolustamaan kurkku suorana, mutta yhteiskunnan asettamia velvollisuuksia vastustetaan, vaikka vahva valtio on yksilön paras turva.

Elinkeinorakenteen muutokset, globalisaatio, digitalisaatio ja maahanmuutto tuottavat tapahtuessaan aina ihmisryhmän, joka kokee asemansa uhatuksi ja joka ei enää luota entisiin päättäjiin.

Olen itsekin opettanut, että totalitarismi ja vapaa markkinatalous eivät sovi yhteen. Teorian mukaan vapaa talouselämä luo ennen pitkää vahvan keskiluokan, joka ei tyydy totalitaariseen hallintoon vaan vaatii kansalaisvapauksia.

Kuinkas sitten kävikään? Kiina etenee kohti poliittista ja taloudellista maailmanvaltaa ilman että demokratiasta on tietoakaan.

Megaluokan kysymys kuuluu: kuinka käy demokraattisten Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin autoritaarisen Venäjän ja totalitaarisen Kiinan puristuksessa?

Mitä sitten demokratian tilalle? Valistunut itsevaltius? Kuinka se rakennettaisiin? Miten kansalaisvapaudet ja vapaa media turvattaisiin järjestelmässä? Hälyttävää: on pakko pohtia, kuinka kansanvalta pelastettaisiin kansalta itseltään.

Venäläiset eivät halua vapautta, koska he eivät tiedä, mitä vapaudellaan tekisivät. Suomalaiset eivät arvosta poliitikkoja silloinkaan kun siihen olisi aihetta. Rakenna siinä sitten demokratiaa.

Kirjoittaja on valtio-opin dosentti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: