Tuntuuko sinusta siltä, että olet osa näytelmää – elämme aikaa, jossa on tärkeämpää se, että kuka olet kuin se, mitä teet - Kolumnit - Aamulehti

Tuntuuko sinusta siltä, että olet osa näytelmää – elämme aikaa, jossa on tärkeämpää se, että kuka olet kuin se, mitä teet

28.1.2019 6:30

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että olet osa näytelmää? Esitämme rooleja somessa, koulussa, työpaikalla, harrastuksissa tai jopa kotona. Elämmekin ajassa, jossa on usein tärkeämpää se, että kuka olet kuin se, mitä teet.

Kerromme tarinoita itsestämme sosiaalisessa mediassa. Instagram näyttää meistä täydelliset puolet kuvina. Bloggaajat kertovat elämästään ja kokemuksistaan juuri ne kiinnostavat ja kauniit asiat. Videoblogit eivät ole aina niin sliipattuja, mutta niissäkin on tärkeää olla joku. Ihmisellä pitää olla tarina.

Myös yritykset ovat lähteneet tähän mukaan. Yrityksetkin yrittävät rakentaa itselleen vahvan identiteetin. Esimerkiksi it-yritykset kertovat tarinoita rennoista työpaikoista, palkkojen avoimuudesta, menestyksestä tai intohimostaan koodaamiseen. Näiden tarinoiden takana on kuitenkin suhteellisen tavallisia työtehtäviä ja tavallisia ihmisiä. Tärkeää on rakentaa yrityksestä kiinnostava työnhakijoiden silmissä.

Samaan aikaan työnhakijat yrittävät rakentaa itsestään kiinnostavan Linkedinissä ja luoda ansioluetteloonsa tarinan hyvästä tyypistä.

Roolien esittäminen ja vahvat ryhmäidentiteetit ovat kaikkialla ympärillämme. Tämä on asia, joka pitäisi ottaa huomioon erityisesti lasten ja nuorten kanssa toimiessa. Myös monelle aikuiselle asia voi olla vaikea.

Elämänhallinta ja odotukset itse elämästä voivat olla monella hukassa, jos jatkuvasti pitää esittää jotain muuta kuin on tai yrittää olla parempi kuin todellisuudessa on.

Vahva identiteetti on tämän ajan henki, mutta se on myös kriisien ja riitojen alkupiste.

Nykyään järkevätkin aikuiset käyttävät paljon aikaansa esimerkiksi Twitterissä ja muissa somekanavissa väittelyyn siitä, että kuka minä olen ja kuka sinä olet. Ihmisiä leimataan sen mukaan, mitä mieltä kukin on tai mitä tahoa hän edustaa.

Toisaalla elämäntaitovalmentajat kertovat yhä useammalle, miten voi elää paremmin. Todellinen minä voikin olla monella hukassa.

Liian iso ristiriita eletyn todellisuuden ja tavoitellun unelmaminän välillä aiheuttavat aina kriisin.

Esitettävät roolit ja voimakkaat ryhmäidentiteetit ovatkin tehneet meistä heikkoja. Syy on se, että emme ole enää keskittyneet tekemiseen vaan esittämiseen.

Tässä kohtaa meillä on paljon opittavaa pieniltä lapsilta. Lapsille ei ole tärkeää, keitä me olemme, vaan mitä teemme yhdessä. Vuoden 2018 lapsibarometrissä pienten lasten kolme tärkeintä asiaa olivat leikkiminen ja pelaaminen, kotona oleminen perheen kanssa sekä herkuttelu.

Meidän pitäisi muistaa lasten maailman opit joka päivä. Jokainen saa olla oma itsensä, kunhan osallistuu tekemiseen. Esittäminen loppuu, kun yhdessä tekeminen alkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos