Nuori urheilija ja julkisuus, Aamulehden kolumni - Kolumnit - Aamulehti

Miksi suurin osa urheilijoista pitää turpansa kiinni?

23.1.2019 19:00

Tapaan urheilutoimittajan työssäni viikoittain nuoria urheilijoita. Nuorille melkein mikä tahansa on vielä mahdollista, ja useimmiten heiltä puuttuu kokeneempien urheilijoiden sporttijargoni, jonka taakse voi piiloutua, kun ei huvita sanoa mitään.

Nuorista välittyvä positiivinen energia tarttuu toimittajaan ja yleisöönkin. Siksi vaikkapa jääkiekon nuorten maailmanmestaruus oli tälläkin kertaa niin kova juttu.

Voin vain hämmästellä sitä tapaa, jolla nuoret urheilijat kohtaavat median ja sitä kautta urheiluväen. He tuntuvat olevan hyvin valmiita julkisuusmyllyyn.

Medialla tarkoitan myös sosiaalisen median kanavia, ylipäätään kaikkia viestimiä, joiden kautta urheilijat asiat tulevat hänen lähipiiriään laajempaan tietoisuuteen.

Hyvin monet nuoret ovat tottuneet kuluttamaan ja tuottamaan mediasisältöjä pienestä pitäen. Heille videomonologi on arkipäivää.

Tuppisuisuus tuntuu olevan katoava luonnonvara ja sopii toivoa, että nuorten urheilijoiden joukossa kasvaa uusia sepporätyjä ja kimiräikkösiä. Heillekin on edelleen tilaa.

Oppi numero 1: Kenenkään ei tarvitse yrittää muuttaa persoonallisuuttaan median takia. Ole oma itsesi.

Lahdessa kisataan parhaillaan nuorten MM-hiihtoja. Pirkkalan Eveliina Piippo ilahdutti keskiviikkona hopeamitalillaan.

Piippo kertoi vuonna 2015 blogissaan kärsineensä nuorempana syömishäiriöstä. Hiihtäjä alkoi saada niin paljon avunpyyntöjä, että viestien tulva kävi ylivoimaiseksi, koska hän ei ollut itsekään täysin toipunut.

Nyt hän joutuu kulkemaan joka päivä ihmisten arvuuttelevien katseiden edessä. "Ettei vaan Eveliina olisi sairastunut uudelleen?"

–Oma tapaukseni osoittaa sen, miksi suurin osa urheilijoista pitää turpansa kiinni, 20-vuotias Piippo kommentoi Aamulehdessä 24.12.

Piipon tarinan voit lukea tästä jutusta.

Lahdessa loistaa myös norjalainen Helene Marie Fossesholm, 17. Hän kulkee nyt lempinimellä hiihdon Lionel Messi, koska sai heikon pituuskasvun takia kasvuhormonia. Fossesholm on nyt 151-senttinen.

Norjan liitto päätti tuoda kasvuhormonin käytön julki, koska asiasta kuiskittiin.

Oppi numero 2: Mieti tarkasti, mitä asioita kerrot mediassa. Kerran ääneen sanottu lause ei ikinä katoa.

Jokainen huippua tavoitteleva urheilijan alku tarvitsee jonkinlaista mediavalmennusta. Minun tärkein neuvoni on se, että unohda älypuhelin, verkkosivustot ja some, kun suljet kotisi tai hotellihuoneesi oven. Lue mieluummin kirjaa, katso elokuvaa tai soita ystävälle.

Nykytekniikan takia julkisuus seuraa urheilijaa joka paikkaan, jos hän sen sallii.

Oppi numero 3: Säästä itseäsi ja pidä säännöllisesti mediapaastoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos