Kolumni: Netissä varaamisen nopeus on harhaa. Matkat ja festariliput on tilattava kuukausia aiemmin, jos haluaa hyötyä tarjouksista - Kolumnit - Aamulehti

Netti vaatii aivan liikaa suunnittelua – Spontaanius katosi, kun tapahtumiin osallistuminen ja matkat suunnitellaan kuukausia aiemmin

14.1.2019 6:42

Jännitys tiivistyy, neljä nuorta naista odottaa treenivaatefirman verkkokaupan alennusmyynnin alkua. Sormet ovat valmiina kännykän näytöllä. On oltava nopea, sillä suosituimmat värit ja yleisimmät koot menevät saman tien.

–Tää on ihan yhtä kauheaa kuin lukiokurssien valinta, sanoo yksi. –Pitää klikata nopeasti, jotta pääsee haluamalleen kurssille.

Alennusmyynti alkaa. Kaikki neljä naista onnistuvat saamaan valitsemansa tuotteet "tosi halvalla".

Sitten alkaa odotus, tuotteet viipyvät. Niiden pitäisi tulla kotiovelle, mutta pieleen menee. Usean puhelinsoiton jälkeen paketti viimein saapuu.

Sitten alkaa parin viikon pohdinta, ovatko treenihousut, -toppi, collegehousut ja -huppari sittenkään niin kivat. Treenitrikoista roikkuu pari lankaa.

Lopulta collegehousut palautetaan. Sekään ei mene putkeen. Paketin koodi ei kelpaa postissa, ja uuden koodin perään on taas soiteltava useita kertoja. Tällaisen kivijalkakaupan käyttäjän näkökulmasta hommaan kuluu tolkuttomasti aikaa ja hermoja.

Yhtä hermoja raastavaa on meno kesän festareille. Jo joulun aikoihin olisi tiedettävä, pääseekö seuraavan kesän Blockfesteille tai Ruisrockiin. Edullisimmat liput menevät, jos ei ole liikkeellä ajoissa.

Aikaa ja hermoja kuluu myös matkoja varatessa. Suunnittelu on aloitettava kuukausia ennen reissua, jos tahtoo parhaat tarjoukset. Koulujen loma-aikaan lentolipuissa ja hotellihuoneissa voi olla satojen eurojen hintaero verrattuna edullisimpaan aikaan. Mitään enempää sillä rahalla ei kuitenkaan saa.

Lentohintojen vertailu on silti vielä suhteellisen helppoa, jos tietää, mitä etsii.

Haeskelin elokuussa lentoja ja junalippuja tyttärelle ja itselleni. Tarkoitus oli alkuun lentää Amsterdamiin, jatkaa sieltä junalla Pariisiin ja edelleen Barcelonaan. Jo junamatkojen etsintä Amsterdamista eteenpäin osoittautui netissä niin vaikeaksi, että päätimme lentää suoraan Barcelonaan.

Koska matkamme osui ruuhkaiseen keskieurooppalaisten loma-aikaan, varasimme netistä pääsylippuja myös suosituimpiin nähtävyyksiin – onneksi emme kuitenkaan Versailles'hin. Netistä lipun varanneet hikoilivat nimittäin satojen metrien letkassa palatsin portilla, kun me suuntasimme lipputoimistoon ja pääsimme suureksi hämmästykseksemme suoraan jonon ohi palatsiin.

Näihin kokemuksiin verrattuna 1970- ja 1980-luvun interrail-matkani olivat vapaudessaan omaa luokkaansa. Rinkka vain selkään ja interrail-kortti kaulapussiin. Aikatauluja tai hintoja ei etukäteen tarvinnut selvittää. Nyt juniin ja retkeilymajoihinkin pitää kuulemma varata paikka, jos haluaa varmistaa istuimen ja yösijan.

Mihin on kadonnut vapaus ja spontaanius? Netissä varaamisen helppouteen?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut