Kolumni kapeista kaukaloista - Kolumnit - Aamulehti

Jääkiekkoliitto voisi ottaa mallia Porin Ässistä – Tehkää Jussi Ahokkaasta Leijonien päävalmentaja kaudeksi 2021–22

7.1.2019 20:26 | Päivitetty 7.1.2019 20:29

Ajoitus on mitä parhain. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on viemässä miesten vuoden 2022 arvoturnaukset NHL-tyyliseen kaukaloon juuri, kun Suomi on ratkaissut kapean askin arvoituksen. Tämä kelpaa meille!

Mestarivalmentaja Jussi Ahokas pyöritteli tämän jääkiekon Rubikin kuution oikeaan asentoon jo 2016, kun alle 18-vuotiaat voittivat MM-kultaa Yhdysvaltain Grand Forksissa. Nyt hän teki joukkoineen saman tempun Kanadan Vancouverissa Nuorten Leijonien pääluotsina.

Mestaruudet ovat Suomen jääkiekkohistorian ainoat kapeassa kaukalossa.

Rautakansleri Kalervo Kummola on jälleen kerran pulssilla ja hoitaa nyt Tampereen Areenaan NHL-tyylisen kaukalon. Jos jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela on yhtään pelimies, hän rekrytoi Porin Ässien hengessä Ahokkaan A-maajoukkueen päävalmentajaksi kaudelle 2021–22 ja varaa samalla Tampereen Keskustorin helmikuuksi ja toukokuuksi kultajuhlia varten.

Vakavammin puhuen, jääkiekko on ison muutoksen edessä. Jos ja kun IIHF:n linjaus johtaa kaukaloiden kaventamistalkoisiin ympäri Euroopan, seuraukset ovat moninaiset.

Lajin viehätysvoimaan on aina kuulunut vastakkainasettelu eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten välillä. Siihen on kuulunut erilaisia poliittisia ideologioita, jotka ovat heijastuneet jäälle. Ja sitten ovat vielä olleet nämä erilevyiset kaukalot.

Lähinnä juuri erilaisten kaukaloiden takia pelityylit ovat eronneet toisistaan paljonkin, mikä on tarjonnut pelaajille haasteita ja lajin seuraajille mielenkiintoa. Nyt tämä hupi on poistumassa, kun kiekon kuluttaja ei voi enää spekuloida, miten ison jään kaartelija sopeutuu pienen kaukalon petollisiin lainalaisuuksiin.

Kuten kaikkeen, jääkiekkokaukaloiden kaventamistalkoisiin liittyvät raha ja kunnallinen päätöksentekojärjestelmä. Yhden liigakaukalon kaventaminen 28 metristä 26:een maksaa valistuneen arvion mukaan joitakin kymppitonneja, kun kuluihin lasketaan muutostyöt katsomoissa. Monen liigapaikkakunnan halli on kaupungin omistuksessa, eikä muutosten rahoittaminen ja tekeminen ole vain kiekkoväen asia.

Joku taitoluistelijakin saattaa olla sitä mieltä, että kolmoissalchowin jälkeen ei ole mukavaa liukua laitaa päin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut