Jopa puolet oppilaista jättää kouluruuan väliin - Kolumnit - Aamulehti

Kouluruoka maistuu, kunhan käytetään mielikuvitusta – näin tehtiin pieni ihme Ruovedellä

8.1.2019 7:00

Joululoma on ohi ja koululaiset ovat palaneet pulpetteihin. Aika monelle koululaiselle se tarkoittaa myös sitä, että lounas syödään tiettyyn aikaan, eikä silloin, milloin ehtii.

Tänään esimerkiksi Tampereen kouluilla on tarjolla juustoista kalakeittoa, kurkkua ja tuoretta leipää tai jauheliha-kasviskeittoa, päärynää ja tuoretta leipää. Ylöjärvellä puolestaan pistellään poskeen pinaattiohukaisia, perunasosetta, valkokastiketta ja salaattia.

Paitsi että moni ei syö. Hätkähdyttävimpien tietojen mukaan joissakin kouluissa jopa 60 prosenttia koululaisista jättää koululounaan väliin. Pirkanmaalla tilanne ei ole niin paha, mutta täälläkin kolmannes skippaa lounaan ainakin kerran viikossa.

Jokainen aikuinenkin muistaa, ettei kaikki kouluruuat oikein uponneet. Harva teki käytävällä aaltoja, kun listalla luki kanaviillokki tai tilliliha. Itse söin kumpaakin, mutta harvemmin muistin iltarukouksessa, että oli muuten hyvin riippunutta tillilihaa tänään.

No, ne ruuat ovat jo historiaa. Niinpä kaikki kouluruokailutilastot voisi helposti heittää olan yli muiden nollatutkimusten joukkoon. Tuoreimmissa kouluruokaselvityksissä on kuitenkin kysymys asiasta, johon kannattaa ainakin hetkeksi pysähtyä.

Pirkanmaalla pohjat veti Ruovesi, missä lähes puolet oppilaista unohti koululounaan vähintään kerran viikossa (AL 17.12.2018).

Ruovedellä ei jääty kuitenkaan toimettomiksi, vaan päätettiin edetä suoraviivaisen nerokkaasti: kysyttiin oppilailta, miksi nämä eivät syö?

Ja ehdotuksia alkoi putoilla. Ruokaan voisi lisätä makua. Oppilaat ehdottivat muun muassa, että ruokalistoja ideoitaisiin yhdessä keittiön kanssa, järjestettäisiin teemaruokailuja listoineen ja koristeluineen (pääsiäinen, vappu, halloween, joulu), ja että he saisivat käydä tutustumassa ruuanlaittoon.

Ja ainakin jonkinlainen ihme tapahtui. Uudistusten jälkeen yhtenäiskoulussa tehdyssä kyselyssä lähes kaikki ilmoittivat syövänsä lounaan päivittäin. Oho. Vaikka tuosta irrottaisi millaisen virhemarginaalin, niin tulosta voi pitää pienenä ihmeenä.

Meille kouluruoka on itsestäänselvyys, ja jotkut ovat ehdottaneet sen muuttamista maksulliseksi, jotta arvostus nousisi. Tämä ei ole järkevää, mutta jonkinlainen freesaus voisi olla paikallaan.

Ovatko ruokalistat vaihtuneet tarpeeksi vuosien mittaan? Ovatko jotkin ruuat jymähtäneet listalle ja mitä uutta tarjottimilla pitäisi olla?

Koululounaat tehdään pienellä budjetilla. Yksittäin annos saa maksaa vain muutaman euron. Siksi on aika uskomatonta, millaisiin jonglöörisuorituksiin keittiöt pystyvät.

Ruoveden mallissa on itua. Oppilaat kannatta ottaa tavalla tai toisella patojen ja kattiloiden ääreen. Ilman mitään pelkoja.

Tuloksena ei varmasti ole pelkkiä tacoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: