Kolumni: Suomen pätevin rekrytointikonsultti seisoo saappaat jalassa hiekkalaatikon reunalla - Kolumnit - Aamulehti

Suomen pätevin rekrytointikonsultti seisoo saappaat jalassa hiekkalaatikon reunalla

7.1.2019 7:50

Tiedättekö kuka osaisi kertoa työnhakijoiden kommunikaatio-, tiimityö- ja johtamistaidoista totuudenmukaisemmin kuin yksikään persoonallisuustesti tai konsulttifirman järjestämä lavastettu ryhmäkoe? Tai laiton googlaaminen?

Tiedätkö, kuka tietää sinunkin elämästäsi verrattomasti enemmän kuin Facebookin algoritmi?

Päiväkotien ja koulujen työntekijät.

Oletetaan, että päiväkoti-ikäisen lapsen vanhempi hakisi työtä. Varhaiskasvattajat osaisivat saman tien kertoa, kykeneekö työnhakija pitämään paperit ja numerot järjestyksessä ja hoitamaan muut dead line -vastuunsa ajallaan ja huolellisesti. He tietävät, pitääkö työnhakija lupauksensa.

He näkevät ja kuulevat, miten työnhakijat kohtelevat ja kunnioittavat muita. Heillä on totuudenmukainen käsitys siitä, miten työnhakijat ratkaisevat äkilliset ongelmat tai suoriutuvat pitkäaikaisesta stressistä, jopa surusta. He osaavat saman tien sanoa, ovatko työnhakijat konfliktiherkkiä ja miten he argumentoivat riitojen keskellä.

Osaako työnhakija katsoa toista silmiin, olla rohkaiseva ja ottaa lähimmät ihmiset huomioon myös äärimmäisen paineen alla ja silti selviytyä omasta haasteestaan? Myös tämän he tietävät.

Tämä tieto välittyy paitsi lasten hakemis- ja noutamistilanteissa, myös kaikessa siinä, miten lapset toimivat, käyttäytyvät ja puhuvat.

Meidän kaikkien mielestä on hassua ja vähän nolostuttavaa, kun lapset puhuvat riita- ja johtamistilanteissa toisilleen samalla tavalla kuin he ovat kuulleet vanhempiensa puhuvan kotona. Harvoin ajattelemme, että paljastamme lastemme kautta maailmalle kaiken sen, mitä emme koskaan avaisi kollegoille, työnantajille tai edes Zuckerbergille.

Siksi emme uskaltaisi käyttää lastemme opettajaa, lastentarhanopettajaa tai lastenhoitajaa suosittelijana työhakemuksessa.

Mutta ajatelkaa, jos käyttäisimme?

Ajatelkaa, jos työnantajalla todella olisi pääsy lastemme kasvattajien kokemuspankkiin? Menisi monessa firmassa järjestys uusiksi. Niin menisivät myös tulokset.

Lain mukaan tiedot ovat salassa pidettäviä, eikä niihin ole koskaan pääsyä. Siksi on outoa, miksi kasvattajien ammattilaisuutta ei käytetä muilla tavoin hyödyksi. Miksi headhuntereiksi ja konsulteiksi ei rekrytoida enemmän varhaiskasvatuksen ja kasvatuksen ammattilaisia? Ei heitä, joilla on pelkkä tutkinto, vaan heitä, joilla on kokemusta.

Kumpi osaa paremmin kaivaa irti työnhakijan todellisen luonteen? Se, joka istunut 20 vuotta toimistossa jututtamassa sliipattuja työnhakijoita vai se, joka on seissyt 20 vuotta päiväkodin pihalla jututtamassa stressaantuneita lapsenhakijoita?

Kirjoittaja on kehityspäällikkö, jonka lapset komentavat toisiaan yhtä naurettavalla tavalla kuin äitinsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut