On yksi varsin yksinkertainen keino päästä eteenpäin Trumpin ajasta - Kolumnit - Aamulehti

On yksi varsin yksinkertainen keino päästä eteenpäin Trumpin ajasta

26.11.2018 9:27

Pirkanmaa on maailman paras paikka elää. Ihmisellä ei ole tarvetta käydä Pirkanmaan ulkopuolella eikä nähdä Punkalaidunta pidemmälle. Pirkanmaalle parasta olisi itsenäistyä pääkaupunkikeskeisestä Suomen valtiosta, koota pirkanmaalainen sote ja ilmastosopimus, rakentaa ratikka koko maakuntaan, mutta varoa jatkamasta raiteita Parkanoa kauemmas. Pirkanmaalla pitäisi asua vain pirkanmaalaisen näköisiä ihmisiä. Muiden pitäisi pysyä omilla alueillaan.

Suunnilleen näin ajattelevat vähemmistöäänin Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin kannattajat. Heillä Pirkanmaan paikalla vain on oma osavaltionsa, oma kaupunkinsa, oma terästehtaansa.

Yhdysvaltalainen filosofi Ken Wilber avaa Trumpia äänestäneiden kupla-ajattelua melko esoteerisella, mutta silti osuvalla tavalla kirjassaan Trump ja totuuden jälkeinen maailma (Viisas elämä, 2018), jonka on suomentanut JP Jakonen.

Trumpin möläytyksiin ja valehteluun turtuneelle Wilberin teos antaa välineitä ymmärtää, miksi oikeistopopulismi tunkee nyt syliin joka puolelta maailmaa. Wilber nimittää tätä väliaikaiseksi kulttuurin evolutionaariseksi korjausliikkeeksi.

Kulttuurin sisäänpäin kääntyminen johtuu siitä, että liberaaleja demokratioita johtavat poliitikot ovat postmodernin ajan kasvatteja. Postmodernismi teki Wilberin mukaan kaikista totuuksista ja arvoista tasa-arvoisia ja lopulta merkityksettömiä. Arvotyhjiö täyttyi lopulta nihilismillä – kaikkien arvojen kieltämisellä – ja narsismilla, vain oman itsesi ja kanssasi samaa mieltä olevien rakastamisella.

Nihilismiin ja narsismiin yhdistyy globaalin talousjärjestelmän kehno tulonjako. Siinä superrikkaat rikastuvat yhä ja kaikki muut köyhtyvät, sitä lujempaa mitä köyhempiä ovat jo valmiiksi. Summana on ison väestönosan kasvava kitkeryys, jota oikeistopopulistit käyttävät polttoaineenaan.

Miten Trumpin ajasta päästään eteenpäin, tätä paremmin toimivalle kulttuurin tasolle? Wilber konttaa kirjassaan pitkän esoteeristeoreettisen ajatuspolun ja päätyy varsin yksinkertaiseen ratkaisuun: All you need is love, hän siteeraa Beatlesia.

Trumpin kannattajia pitäisi rakastaa ja ymmärtää nykyistä enemmän eikä todistella, miten itse on maailmankatsomuksellisesti heitä ylemmällä tasolla. Vain myötätunnolla, myös vihapuhujia kohtaan, voi päästä eteenpäin, järjestäytyä uudelleen.

Wilber nimittää tätä integraaliseksi tasoksi. Integraalisuus on Wilberin filosofian ydin. Siinä systeemi kehittyy sulauttamalla itseensä aina aiemmat systeemit, olivat ne alkeishiukkasia, atomeja, molekyylejä, soluja tai niistä muodostuvia isompia eliöitä. Wilberille myös kulttuurin kehitys toimii näin. Toivottavasti hän on oikeassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: