Nähtiinkö Irlannin rannikolla vieraita avaruudesta? - Kolumnit - Aamulehti

Nähtiinkö Irlannin rannikolla vieraita avaruudesta? – Todennäköisesti ei

13.11.2018 16:01

Harva amerikkalainen televisiosarja on tehnyt debyyttijaksollaan minuun niin suurta vaikutusta kuin South Park saapuessaan Suomeen parikymmentä vuotta sitten.

Animaatio oli toki kovassa katumaineessa, mutta tuskin monikaan katsoja oli henkisesti valmistautunut tarinaan, jossa avaruusoliot kaappaavat lihavan, solkenaan kiroilevan pikkupojan ja sijoittavat luotaimen tämän...no, henkilökohtaiseen paikkaan.

Se oli peräti epäkunnioittavaa, mutta samalla jotenkin hienolla tavalla absurdia:

–Älkää yrittäkö huijata minua, kaverit! Ei avaruusolentoja ole olemassa!

–Mutta Cartman, sinun p***eestäsi sojottaa 25-metrinen satelliittilautanen!

Yllätyksestä ei toki voida puhua, sillä jakson nimi oli Cartman Gets an Anal Probe. No, otsikon pitää vastata sisältöä ja muuta sellaista.

Sympaattinen yhdyssana tulisi ottaa laajempaan käyttöön

Omalla alapääorientoituneella tavallaan South Park kuitenkin muistutti, kuinka absurdeja erinäiset ufojutut lopultakin ovat. Avaruus on erittäin, erittäin suuri ja maapallo erittäin, erittäin pieni, joten tänne matkustavan sivilisaation tulisi olla teknologisesti varsin edistynyt. Ja onko syytä olettaa, että sellaisella sivilisaatiolla ei olisi parempaa tekemistä kuin tallailla kuvioita viljapeltoihin tai työntää esineitä ihmisten takalistoon?

Mistä pääsemmekin päivän uutiseen, meilläkin laajalti uutisoituun ufohavaintoon Irlannin yllä.

Toki määritelmällisesti kyse on mistä tahansa tunnistamattomasta lentävästä esineestä, mutta mielikuvissamme sana viittaa tasan yhteen asiaan, joka ei ole lievästi pitkäveteinen englantilainen progemetalliyhtye. Minkä vuoksi asiasta kannattaa uutisoida muuallakin kuin Classic Rock -tyyppisissä julkaisuissa.

Nuorison puhekielessä taas humanoidiin on tavattu viitata termillä "ufomies". Minusta se on kovin sympaattinen yhdyssana, jonka tulisi murtautua laajempaankin kielenkäyttöön.

Tänne on haluttava tosissaan

Eikä siinä mitään, kirkastaahan (heh!) tuommoinen nopeasti liikkuva valopiste uutispäivää. Samalla kuitenkin kannattaa muistaa, että jo lähimpänä omaa aurinkokuntaamme sijaitsevaan tähtijärjestelmään on matkaa yli neljä valovuotta. Tänne siis pitää haluta aika tosissaan, ja siltikin potentiaalisen avaruusvaeltajan kärsivällisyys on koetuksella.

Periaatteessa kai voisi olla niinkin, että moderni fysiikka Albert Einsteinista alkaen on väärässä, ja ylivalonnopeudella liikkuminen olisi mahdollista. Ja mihin silloin tarvittaisiin ajovaloja?

Toisaalta on virkistävää, että tällä kertaa kukaan ei ole syyttänyt Venäjää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: