Tampereen pääkirjaston musiikkiosasto täyttää 60 vuotta. - Kolumnit - Aamulehti

Oodi Tampereen pääkirjaston innostavalle musiikkiosastolle

7.11.2018 12:36

Musiikki on usein niin taivaallista, runollista ja kohottavaa, että sen pariin kannattaa vaikka kiivetä.

Muistan yhä kun nousin ensimmäisiä kertoja Tampereen Vanhan kirjastotalon musiikkiosastolle joskus muinaisella 1970-luvulla. Toisen kerroksen perällä odottivat soivat ja soimaan innostavat aarteet: lp-levyt, nuotit, säveltäjien elämäkerrat ja levyjen kuunteluun varatut paikat.

Musiikkiosaston kahdessa – olihan niitä kaksi? – huoneessa pääsi kokonaan toiseen maailmaan, kauas viereisen Keskustorin liikenteen ruuhkista, saasteista, melusta ja arjen kiireestä.

Musiikkiosaston hiljaisuudessa saattoi tutustua vaikkapa Jean Sibeliuksen ihmeelliseen lämään Erik Tawaststjernan hitaassa tempossa valmistuneen uraauurtavan elämäkertasarjan kautta. Tai ahmia kaikki Sibeliuksen sinfoniat Neeme Järven ja Göteborgin sinfoniaorkesterin verevinä levytyksinä, jotka Bis-yhtiö oli pukenut dramaattisen mustiin kansiin.

Tawaststjernan mammuttiteoksen osien välillä vierähti aina kärsimättömiä odotuksen vuosia, sillä viimeinen osa valmistui vasta 1980-luvun lopulla.

Silloin musiikkiosasto oli jo muuttanut Metson siipien suojiin Hämeenpuistoon. Sielläkin musiikki sai ansaitsemansa paikan toisen kerroksen korkeuksista, talon taivaansinisen kupolin katveesta.

Kirjasto kommunikoi

Tampereen kaupunginkirjaston musiikkiosasto viettää 60-vuotisjuhliaan mielenkiintoisena aikana, kun musiikin kuuntelu ja jakelu on siirtynyt yhä enemmän verkkoon.

Kirjaston fyysisesti kosketeltavilla esineillä kuten cd-levyillä on kuitenkin edelleen tärkeä tehtävä avata korvia ja kohdistaa silmiä olennaisiin asioihin. Hyllyjen äärellä kuljeskelu ja levyjen tai nuottien selailu tuottaa sellaisia löytämisen ja kohtaamisen kokemuksia, joita verkko ei rajattomassa kaaoksellisuudessaan koskaan voi samalla tavalla aikaansaada. Verkko on kuin ääretön maailmankaikkeus, jossa elämän löytyminen on sattumasta kiinni.

Musiikkiosastolla voi olla varma, että nämä levyt on todella valittu meitä varten. Joku on tuonkin äänitteen poiminut maailmalta kommunikoimaan juuri minun kanssani!

Helsingissä tyly linja

Samalla kun Tampereella juhlitaan pääkirjaston musiikkiosaston pitkää historiaa, Helsingin uusi keskuskirjasto Oodi on päättänyt jättää Beethovenin ja kumppanit kokonaan pois kokoelmastaan ainakin levyjen formaatissa. Ratkaisu on herättänyt kaikkea muuta kuin iloisia oodeja.

Tampereella on onneksi ymmärretty, että musiikki on kirjastojen perusleipää siinä missä kirjallisuuskin. Kirjapuoli on kasvattanut lukijoita ja synnyttänyt kirjailijoita. Musiikkiosaston hyllystä löytynyt levy tai nuottijulkaisu on taas sytyttänyt monessa tulevassa harrastajassa, säveltäjässä ja muusikossa sen ratkaisevan intohimon kipinän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: