Mikko Niimeksen kolumni: Nastat alle – jalkaan! - Kolumnit - Aamulehti

Nastat alle – jalkaan!

25.10.2018 21:14

Olin torstaiaamuna kaatua ja nelivuotias tyttäreni kaatuikin. Tämä tapahtui noin viisi sekuntia sen jälkeen, kun astuimme paritaloyhtiömme asvalttipihalle. Jää oli mustaa ja sitä oli epäjohdonmukaisesti siellä täällä. Lapsen luut olivat onneksi tälläkin kertaa kumia, mutta omani alkavat olla jo kuivia kuin kuusen alaoksat. Onneksi vältyimme vammoilta.

Yhtä hyvin tuuri ei kohtele kaikkia suomalaisia. Meillä sattuvista noin 1,1 miljoonasta vuosittaisesta tapaturmasta yli kolmannes on liukastumisista aiheutuvia. Ja moni liukastumisvamma jää tilastoimatta, koska niitä ei raportoida mihinkään ja vaivat parannellaan itse.

Talvikunnossapidolla on liukastumisten suhteen valtava rooli, Invalidiliiton mukaan liukastumistapaturmien kulut ylittävät katujen kunnossapidon kustannukset moninkertaisesti.

Tampereen kaupungin liukastumistilastoja julkaistiin viime vuoden elokuun lopussa Rambollin toteuttamassa raportissa. Teiden talvihoitoon on 2008-2017 kulunut keskimäärin 4,46 miljoonaa euroa vuosittain. Vaativana talvena 2017 pelkästään hiekoitukseen ja hiekan takaisinkeruuseen kului 1,6 miljoonaa euroa. Halpaa se ei ole helpompinakaan talvina.

Tampereen saamien liukastumisista aiheutuneiden korvaushakemuksten määrä on vaihdellut paljon vuosien 2008-2016 välillä. Vuonna 2008 korvaushakemuksia tuli kaupungille 73, seuraavina vuosina 35, 24, 29, 48, 56, 26, 31 ja vuonna 2016 kaikkiaan 15.

Invalidiliitto julkaisi viime joulukuussa ”Liukastumiset lukuina”-pamflettinsa, joka käyttää lähteinään THL:n, Liikenneturvan ja Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastoja. Sen mukaan liukastumiset maksavat Suomessa arviolta 420 miljoonaa euroa sairaanhoitokuluina, vakuutuksina ja sairauspoissaoloina joka vuosi. Yksittäisen talvikuukauden aikana Suomessa liukastutaan tilastoidusti noin 20 000 kertaa.

Hurjia rahasummia ja lukumääriä, mutta mediassa otsikot huutavat vain autoihin nastoja alle. Ehkä jopa akuutimpaa olisi istuttaa ne nastat jalkoihin – etenkin kun katsoo liukastumisonnettomuuksien tilastoja, aiheutuneita vammoja ja koituneita kuluja.

Erilaiset nastajalkineet ja kenkiin kiinnitettävät raudat ovat imagoltaan vanhemman väen välineitä. Turhaan. Murtunut luu tai vaurioitunut ruumiinosa vaivaa nuorta ihmistä vanhaa kauemmin ja kyllä nuoremmatkin polvet kaatuilevat liukkaalla säällä. Pidetään nastat jalassa ja opetellaan kaatumaan oikein. Opastusta kaatumiseen saa Aamulehden videolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: