Kierrättämisen pitää olla helppoa – Siksi toivoin muovinkeräyspistettä omalle pihalleni

2.8.2018 6:57 | Päivitetty 2.8.2018 8:50

Soitin taloyhtiöni isännöintipalveluun ja kysyin, voitaisiinko taloyhtiöön hankkia muovipakkausten keräysastia.

Puhelu on niin tuore, etten osaa vielä sanoa, johtiko se tositoimiin. Soiton vastaanotto oli kuitenkin positiivinen. Viestini välitettiin isännöitsijälle ja sain rapussani asuvan taloyhtiön hallituksen jäsenen yhteystiedot.

Muovijäte on ahdistanut minua viime aikoina ja muutkin tuntuvat heränneen samaan maailmantuskaan. Muoviroskat vainoavat niin Hämeenkadulla kuin valtameristä otetuissa kuvissa.

Viime syksynä aloin vähentämään muovijätteen määrää kotona. Muutokset ovat olleet pieniä. Olen pakannut hedelmiä kestohedelmäpusseihin muovipussien sijaan ja valinnut paperi- ja pahvipak­kauksiin pakattuja tuotteita. Muovijätettä syntyy silti.

Muovipakkauksia on jo pari vuotta voinut viedä Tampereella sijaitseviin ekopisteisiin, tällainen löytyy esimerkiksi Tammelan torin läheisyydestä. Silti kotonani syntyneet muovijätteet ovat menneet suoraan sekajäteastiaan. Myönnän, etten ole mikään superkierrättäjä, vaan aika kiireinen ja hieman laiska.

Kierrättämisen tulee olla helppoa, jotta mahdollisimman moni osallistuu. Siksi soitin taloyhtiööni, ja toivoin kiinteistölle muovinkierrätyspistettä.

Moro uutisoi kesäkuun alussa, että Pirkanmaan Jätehuolto aloittaa kodin muovipakkausten keräyksen Tampereen ja Pirkkalan ydinalueilla. Tämä tarkoittaa, että ydinalueelle sijoittuvat kiinteistöt voivat hankkia muovin keräyksen pihapiiriinsä. Sijainnin lisäksi ainoa kriteeri on, että kiinteistöllä on jätteiden syväkeräyssäiliö tai että taloyhtiö hankkii vuokrattavan muovipakkausten keräysastian.

Muovinkeräyksen eteen täytyy nähdä vähän vaivaa, koska keräykseen laitettavien pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia eli pakkaus täytyy puhdistaa ennen kierrätystä. Lisäksi muovinkeräys maksaa, kuten kaikki muukin jätteenkeräys. Penninvenyttäjä: ajattele, että muovinkeräyksen myötä sekajätteen määrä pienenee ja kulut vähenevät.

Kierrätyksen eteen nähtävä vaiva on pieni verrattuna hyötyihin. Muovipakkausten kierrättäminen kannattaa. Silloin hyödyllisiä raaka-aineita ei mene hukkaan ja ongelmamuovit käsitellään oikein. Sekajätteeseen laitetuista muovipakkauksista tehdään polttamalla energiaa. Sen sijaan muovipakkaus­ten keräyksestä jäte kuljetetaan käsiteltäväksi Riihi­mäelle Fortumin muovijalostamoon. Siellä muovista voidaan energian lisäksi jalostaa uusiomateriaaliksi, josta taas voidaan valmistaa uusia tuotteita.

Onneksi mikään muovi ei päädy enää kaatopaikalle. Asiallinen kierrätys ja jätteenhuolto meillä ja maailmalla pitävät muovit poissa sieltä, minne ne eivät kuulu, kuten Hämeenkadulta ja valtameristä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut