Äänestäjät ovat puhuneet – Nyt alkaa ystävien etsiminen - Kolumnit - Aamulehti

Äänestäjät ovat puhuneet – Nyt alkaa ystävien etsiminen

Tuleva parlamenttikausi näyttää, onko vanhojen puolueiden keskinäinen yhtenäisyys riittävä perinteisten eurooppalaisten arvojen puolustamiseksi, kirjoittaa Lännen Median Pekka Mauno.

27.5.2019 6:00

Vaalivoitosta ei ole paljon iloa, jos sitä ei pysty kanavoimaan politiikan sisältöön. Tämä koskee sekä parlamentin vanhoja puolueita että kansallismielisten, oikeistolaisten ja eurokriittisten ryhmää. Sen ainoa keino saada vaikutusvaltaa on kyetä liittoutumaan.

Samalla lailla myös perinteisten vanhojen puolueiden on kyettävä toimimaan. Kun entiset liittoutumat eivät tuota riittävää enemmistöä, on kyettävä ylittämään vanhoja rajoja.

Nyt siis alkaa ystävien haku sieltäkin, mistä niitä ei ole aiemmin kyselty. Vanhojen puolueiden osalta kysymys on siitä, onko niiden keskinäinen koheesio riittävä Euroopan perinteisten arvojen puolustamiseksi.

Vastavoiman osalta iso kysymys on ryhmittymän kyky sopia yhteisistä tavoitteista. Metelöimällä saa somessa suuren suosion, mutta pystyykö sillä vaikuttamaan EU-politiikan sisältöön?

Äärikansallisen edun vahtiminen tulee nyt EU-parlamenttiin, mutta vielä hankalampaa on, jos sama ilmiö leviää ministerineuvostoon.

Silloin halvaantuu EU:n päätöksenteko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos