Eläisimme nyt scifi-Suomessa, jos vuoden 1999 ennusteet olisivat toteutuneet – Optimismista jäi jäljelle vain Mauno Koivisto -sitaatti - Kolumnit - Aamulehti

Eläisimme nyt scifi-Suomessa, jos vuoden 1999 ennusteet olisivat toteutuneet – Optimismista jäi jäljelle vain Mauno Koivisto -sitaatti

9.1.2020 10:54

Tältä se nyt sitten näyttää – tulevaisuus!

Tuskin lainkaan siltä miltä piti.

Kaivan kirjahyllyn perältä vuonna 1999 ilmestyneen tietoteoksen. Sivut ovat suuret ja hintalappukin vaikuttava: 148 markkaa. Kannessa lukee Sata ilmiötä 2000 – 2020.

Tein aikoinaan jutun kirjasta ja sen toisesta kirjoittajasta, tietotekniikkaguru Risto Linturista.

Vierailin miehen älykodissa, missä elettiin jo tulevaisuutta. Jääkaapissa oli kamera ja ovet avautuivat kännykällä.

En ollut ainoa kyläilijä. The New York Times oli käynyt ennen minua, CNN:n kuvausryhmää odotettiin seuraavaksi.

Tulevaisuus vaikutti jännittävältä ja vain ihan vähän pelottavalta.

Jos Linturin ja Ilkka Hannulan kirjan ennustukset olisivat toteutuneet, "äänetön kännykkä" olisi ollut vuoden 2012 myyntihitti.

Äänetön kännykkä on puhelin, joka tunnistaa puhujan äänteet puhe-elinten hermojen impulsseista. Puheen voi hoitaa huomaamattomasti suu kiinni. Puolisolle voi soittaa vaikka kesken työpaikan strategiapalaverin.

Vuonna 2020 piti tapahtua hurjia. Miljoonat varakkaat vanhukset asettuisivat elämään virtuaaliarkkuun. Arkku pumppaisi ihmiseen ravintoliuosta, ylläpitäisi lihaskuntoa ja tuottaisi erehdyttävän aidon virtuaalikokemuksen.

Vaikka kirjoittajat keskittyvät tieteen mullistuksiin, tekstissä vilahtelee myös poliittisia ennustuksia. Vuosi 2019 koettaisiin suuri integraation juhla: EU:sta ja Pohjois-Amerikasta syntyisi liittovaltio.

Eivät näkijät kaikessa erehtyneet. Onhan tekniikka kehittynyt. Netti toimii sutjakkaasti ja suoratoistopalveluista näkee lohikäärmetaistelut kivasti ennen kuin ne ilmestyvät julkisen palvelun kanaville.

Arki on muuttunut, mutta paljon enemmän on muuttunut tulevaisuus.

1990-luvun laman jälkeisessä Suomessa saattoi älytalon ikkunasta tiirailla taivaanrantaa jotenkuten toiveikkaana. Nyt tilalla ovat ilmastokriisi, pelko ja kauhu.

Kun Helsingin Sanomat äskettäin kyseli nimitystä 2020-luvulla syntyville lapsille, lukijat ehdottivat "maailmanlopun sukupolvea".

Optimismia on niin vähän, että hippusenkin perään sännätään porukalla.

Olisi kiinnostavaa päästä tutkimaan Facebookin servereiltä, mitä Suomessa tapahtui loppiaisiltana kello 20.28.

Oma havaintoni on tämä: puoli kansakuntaa katsoi, kun Jari Tervo lausui punainen ruusu käsissään Mauno Koiviston mietelauseen.

Siitä paikasta neljännes kansasta riensi tekemään saman somepäivityksen.

"Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin."

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos