Moron kolumni - Kolumnit - Aamulehti

Pelkäämmekö me kaikki muutosta, joka tulee?

27.3.2020 11:00

Silmieni verkkokalvot olivat kuin tulessa ja aivoissa myllersi kaaos. Tätä tilannetta en ollut osannut ennakoida edes kauheimmissa peloissani: Mainosvirrassa jostain putkahti eteeni kuva sellaisesta nykymuodin mukaan tuunatusta laskiaispullasta. Se oli kamala.

Viaton laskiaispulla oli pilattu yhdistämällä pulla ja Runebergin torttu. Alaosa oli laskiaispullaa ja hattu torttua.

Luultavasti jossain myytiin toista sekasikiötä: Alaosa Runebergin torttua ja yläosa laskiaispullaa. Onneksi sen kuva ei osunut silmiini.

Tämä torttutörkeys iski, kun juuri olin toipumassa kahdesta joulun alle osuneesta järkytyksestä. Joku neropatti oli tehnyt joulutorttuja, joissa aidon ja oikean luumuhillon tilalla oli vihreistä kuulista loihdittua mössöä.

Teini-ikäisten lasteni takia sentään olen jo hyväksynyt, että osaan tortuista voidaan leipoa sisään omena-kanelihilloa, mutta siinä menee minun rajani.

Toinen järkytys oli Vihreä kuula -konvehdit. Niitä erehdyttävästi myytiin aika samannäköisissä pakkauksissa kuin oikeita kuulia, mutta nämä ”Vihreät kuulat” olivat paperiin käärittyjä konvehteja. Mitä Vihreitä kuulia sellaiset muka ovat?

Ruokakaupoissa olen jo oppinut pääsiäisen alla olemaan tutkimatta mämmitarjontaa. Siellä on taas tuunauksen takia mämmiä, johon on sotkettu kinuskia, marmeladia tai ehkä tippaleipää ja rusinoita, koska vappuhan on seuraavaksi.

Tämä turhien tuunausten lista on loputon. Minä kannatan perinteitä näissä asioissa. Samalla näiden aiheuttama inho pistää miettimään, miksi en tykkää tällaisesta tuunaamisesta. Pelkäänkö muutosta?

Olen aina pitänyt itseäni uteliaana ja uudesta innostuvana ihmisenä, vaikka kunnioita perinteitä. Miksi siis käyttäydyn kuin 10-vuotias uhmakas, joka ei suostu maistamaan uutta ruokaa, koska hän maistamatta tietää sen olevan pahaa?

En usko sen johtuvan muutosvastarinnasta tai muutoksen pelosta. Selitän tämän itselleni niin, että kyseessä on looginen järkeilyyn perustuva reaktio. Tämä muutos ei kiinnosta.

Sen sijaan käynnissä on muutos, joka meidän on otettava vastaan kiinnostipa tai ei. Se rajoittaa myös osaa perinteistämme toistaiseksi, koska esimerkiksi vierailuja iäkkäiden luona ei suositella. Pelkoon ei ole aihetta, sillä tästäkin selvitään ja odotellessa voi vaikka leipoa voisilmäpullia, ilman tuunauksia.

Kirjoittaja on Moron toimittaja.

Kaikkea ei tarvitse ryhtyä tuunailemaan, eläköön perinteet!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos