Sunnuntaivieras: Miksi etusija joillain uskonsuuntauksella? - Kolumnit - Aamulehti

Eikö uskontoja voi asettaa muuhun järjestykseen kuin aakkosjärjestykseen?

16.2.2020 9:03

Toissa viikolla törmäsin ihmiseen, joka oli sydämistynyt siitä, että evankelisluterilainen kirkko saa niin paljon näkyvyyttä mediassa; jos sunnuntain kirkonmenot tulevat televisiosta, niin miksei yhtä hyvin näytetä islamilaisia rukoushetkiä? Miksi etusija annetaan yhdelle uskonsuuntaukselle, vaikka se ei pysty todistamaan oppejaan yhtään oikeammiksi kuin muutkaan?

Yritin kysellä, ajatteleeko hän todella niin, että amissit, helluntailaiset, hindulaiset, islamilaiset, Jehovan todistajat, juutalaiset, luterilaiset, metodistit, mormonit, muinaisuskoiset, ortodoksit, satanistit ja wiccalaiset kuuluvat kaikki samaan koriin ja että ne ansaitsevat saman käsittelyn? Eikö niitä tosiaan voi asettaa muuhun järjestykseen kuin aakkosjärjestykseen?

Kysymykseni sai vain hymähtelyä osakseen. Melkein tyrmistystä tuotti ajatukseni, että yhteiskunnan tulisi neutraaliuden sijasta päinvastoin suosia uskontoja, jotka kannattavat pohjoismaisen demokratian periaatteita. Sanoin, että voidaan hyvin luoda kriteerejä, joiden perusteella uskonnot asettuvat yhteiskunnan kannalta paremmuusjärjestykseen.

Myönsin, ettei järjestys voi olla tarkka, mutta kelvollisimmat ja kelvottomimmat kyllä erottuvat toisistaan. Jopa opillisia näkemyksiä voidaan arvottaa. Uskonnollinen yhdyskunta ei ansaitse yhteiskunnan sponsorointia, jos se kieltää oppiensa perusteella lapsilta verenvaihdon.

Moraalisia mittareita on helpompi laatia. Niitä voisivat olla väkivallattomuus, sukupuolten tasa-arvo, vähemmistöjen kunnioittaminen ja ympäristökysymysten huomioon ottaminen.

Keskustelukumppanini mielestä uskonnot ovat kuitenkin aiheuttaneet niin paljon onnettomuutta, että niistä olisi hankkiuduttava pikimmiten eroon. Yritin sanoa, että mitäpä jos ne ovat onnettoman ihmisen mielenterveystoimisto, hyvin saavutettava ja lyhyet jonot.

Kannattajien lukumäärälläkin on merkitystä. Puoluetukea jaetaan kansanedustajapaikkojen mukaan, ja vaalien edellä suuret eduskuntapuolueet saavat enemmän Tv-aikaa kuin jokin kansanedustajia vailla oleva Kansalaispuolue.

Niinpä resursseja jaettaessa on otettava huomioon jäsenmäärät. Isoille on sallittava enemmän julkisuutta kuin pienille. Luterilainen kirkko ja alle kahdenkymmenen jäsenen Totuuden Ystävät eivät kuulu samaan sarjaan, eikä Suomen kouluissa tarvita laajoja kursseja bahai-uskoisista. He ovat meistä katsoen liian kaukana.

En onnistunut vakuuttamaan sanoinpa mitä tahansa, mutta erosimme ystävinä. Edelleenkin tervehtisimme toisiamme. Ehkä seuraavalla kerralla jatkaisimme tätä keskustelua, ehkä puhuisimme jostain muusta. Olimme samaa mieltä siitä, että Liverpool voittaa Valioliigan.

Kirjoittaja on rovasti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut