Kolumni: Suomalaisilla vääriä käsityksiä italialaisten veronmaksusta - Kolumnit - Aamulehti

Italialaista veronkiertoa – suomalaisilla on asiasta muutama harha, mutta silti harmaa talous on totta, kirjoittaa maassa asuva kolumnisti

Duunarin on vaikea verosuunnitella Italiassa, kuten Suomessakin.

23.8.2020 7:29

Miksi italialaiset eivät maksa veroja, kysyi ystäväni. Hän mietti hetken ja korjasi sitten: tai maksavat, mutta moni kiertää. EU:n koronatukien myöntämisen jälkeen se on ollut Suomessa taattu puheenaihe. Italia kun saanee tukipotista 28 prosenttia.

Keskituloinen palkansaaja maksaa Italiassa veronsa. Ihan kuten Suomessakin, tavallisen duunarin on vaikea verosuunnitella. Se on rikkaiden ja heidän esimerkiksi sveitsiläisten tiliensä hupia.

Itse asiassa verotus on Italiassa kovaa. Näin muistuttaa myös suomalainen Veronmaksajien keskusliitto viime vuonna julkaisemassaan parinkymmenen maan palkkaverovertailussaan.

Italia jopa verottaa kaikkia palkkaluokkia kovemmin kuin Suomi. Suomi on armeliain pienituloisille, mutta Italia ei heillekään. Saman olen huomannut vertaamalla tuloja lähipiirini kanssa. Minä olen suomalaisena päässyt aina vähemmällä.

Ystäviäni, jotka maksavat palkastaan puolet veroa ja vielä muutama vuosi sitten lisäksi solidaarisuusveroa, kiristelevät hampaitaan, kun kerron heidän maineestaan Suomessa.

Toisaalta Italiassa ruuan arvonlisävero on vain viisi prosenttia, mikä näkyy jonkin verran ruuan hinnoissa. Polttoaineiden ja energian verotus sen sijaan on yhtä kovaa.

No, entäpä se veronkierto, sillä Italian harmaa talous on fakta. Jäin miettimään omasta tuttavapiiristäni kuka ja miten. Heti tuli mieleen Toscanassa Rosella, Graziella, Miriam, Anna ja Milanosta Annalisa.

He siivoavat italialaisia koteja. Tosin korona vähensi töitä. He ovat italialaisia, romanialaisia ja filippiinejä. Eläkeläisiä ja maahanmuuttajia. He haluavat noin 15-18 euron tuntitaksansa käteisellä.

Jos tarvitset kätevää miestä, niin kyllä Franco ja Valter tulevat tekemään remontin töidensä jälkeen. Kuittia ei edes mainita.

Miksi? Koska pienenkin tulon verotus on kova ja moni saa tukia. Esimerkiksi Napolissa Adriana hoitaa dementoituvaa vanhusta pimeästi, jotta ei menettäisi sosiaalietuutena saamaansa halpaa asuntoa.

Laiskaksi Adrianaa ei voi moittia. Työpäivän ohessa hän hoitaa tyttärensä ja samassa taloudessa asuvan äitinsä. Vuosia työttömänä ollut mies sai viimein rahoituksen ja perusti kaupan, joten ehkä se asunto täytyy joka tapauksessa antaa pois.

Miehen kaupassa on kassa ja näkemäni mukaan sitä käytetään. Näin ei kuitenkaan aina ole. Maassa kun käytetään ihan liikaa käteistä ja yksinyrittäjiä ja kauppiaita on paljon.

Jopa säntillisessä Toscanassa kaupan korttipääte ei joskus toimi. Se voi olla luovaa kirjanpitoa tai vain huono internet. Tilille on myös vaikea maksaa. Olisin halunnut tehdä niin ratsastustuntieni kanssa, mutta vain käteinen käy.

Onhan se pimeä työntekijä halvempi, eikä ole kotitalousvähennyksiä. Italiassa työntekijälle maksetaan vuodessa 13 kuukauden palkka. Ylimääräinen kuukausi on kuin meikäläinen lomaraha. Työnantaja kerää lisäksi työntekijälle kassaa, jonka tämä saa työuransa lopussa. Pimeä duunari jää näistä eduista paitsi.

Italialainen ei ole iloinen veronmaksaja. Olen kysynyt miksi. Yksi vastaus on, että maksan jo niin paljon. Entä osaavatko päättäjät päättää, mihin rahani menevät.

Kirjoittaja on Aamulehden entinen uutispäällikkö, joka asuu nyt Toscanassa ja maksaa vielä siirtymäkauden veronsa Suomeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: