Kannattaako hankkia kolmas lapsi? Vastaa ensin 5 kysymykseen - Kolumnit - Aamulehti

Kannattaako hankkia kolmas lapsi? Vastaa ensin näihin 5 kysymykseen

Kolumni: Kolmas lapsi pistää arjen täysin uuteen uskoon, kirjoittaa Tuukka Välimäki.

17.5.2019 7:52 | Päivitetty 17.5.2019 9:17

"Eikös kolme lasta mene siinä missä kaksikin?"

Näin tokaisi kaverini, kun tiskasimme astioita kesämökillä muutama vuosi sitten.

Olin hämmästellyt, miten kolmen pienen lapsen vanhemmat jaksavat, kun kahdenkin kanssa riittää vilskettä. Kaverini oli kuullut jostakin, että siinä rytäkässä kolmas ei tunnu enää missään.

Sittemmin perheemme on kasvanut kolmannella lapsella. Voin nyt sanoa, että ystäväni oli saanut väärää tietoa. Kolmas lapsi pistää arjen täysin uuteen uskoon.

Jos teidän perheessänne harkitaan kolmatta lasta, niin kannattaa ensin pohtia alla olevia kysymyksiä.

1. Riittääkö tila? Kolmas lapsi tarvitsee heti sängyn, lipaston ja hoitopöydän. Ei mene aikaakaan, kun hän kaipaa jo omaa huonetta. Harrastusvälineitä ja leluja on kaikkialla. Riittävätkö asuntonne neliöt?

Myös autoa kannattaa tutkia. Mahtuuko sinne kolme turvaistuinta ja kaksi aikuista mukavasti? Harvaan tavalliseen autoon mahtuu. Saatatte tarvita tila-auton.

2. Riittääkö aika? Kolmannen lapsen hampaat pitää pestä, kurahousut pukea ja huolet kuunnella aivan samoin kuin kahden muunkin. Jos teillä on aika kortilla jo kahden lapsen kanssa, niin kolmas ei helpota tilannetta.

3. Riittävätkö rahat? Vaatteita ja varusteita voi kierrättää lapselta toiselle, mutta esimerkiksi päivähoito- ja harrastusmaksut juoksevat kaikilta. Ruokaa menee – ja paljon. Matkailukin tulee kalliimmaksi kolmen kuin kahden kanssa.

4. Riittävätkö voimavarat? Eräs tuttu kolmen pojan äiti sanoi hyvin: Kolmen lapsen kasvatus on kuin jonglöörausta. Koko ajan on yksi ilmassa.

Kun vanhempia on kaksi ja lapsia saman verran, lastenhoitovastuuta on helppo jakaa. Kun lapsia on kolme, yhtälö muuttuu vaikeammaksi. Joku lapsista tuntuu aina jäävän vaille huomiota, mikä johtaa kiukutteluun ja nahisteluun.

Se kysyy vanhemmilta lujia hermoja ja rauhallisuutta.

5. Onko tukijoukkoja? Meille on ollut pelastus, että lapsilla on molemmat mummolat lähellä. Kun isovanhemmat auttavat lastenhoidossa, pääsemme vaimon kanssa välillä käymään asioilla kahdestaan ja selviämme harrastuskuskauksista – joita muuten riittää.

Mutta tiedättekö mitä? Kolmen lapsen arki on ihan mahtavaa. Joka päivä on täynnä iloa, vauhtia ja yllätyksiä. Tylsiä hetkiä ei ole. Vaikka lapset nahistelevat, heidän suhteensa on tiivis ja läheinen. Nykyään he saattavat leikkiä jo pitkään rauhassa keskenään. Heidän kasvuaan on upeaa seurata.

Jos siis vastasitte edes osaan kysymyksistä "kyllä", niin voin suositella lämpimästi kolmatta lasta.

Kirjoittaja on Aamulehden kuvapäällikkö ja 9-, 5- ja 2-vuotiaiden poikien onnellinen isä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: